Minden munkahelyteremtő beruházásra szükség van

A munkahelyteremtő beruházások szükségességét és fontosságát hangsúlyozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára Miskolcon csütörtökön.

MNO
2011. 09. 22. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden egyes munkahelyteremtő beruházásra nagy szüksége van az országnak, még akkor is, ha az csak 5-10 embernek ad munkát, ráadásul olyan hátrányos térségekben, mint Borsod-Abaúj-Zemplén vagy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – mondta az államtitkár azt követően, hogy megtekintette az NG Project Kft. új telephelyét, ahol a DSP-rendszerű naptükröt gyártják. Ennek a két megyének óriási a lemaradása az ország fejlettebb térségeihez képest, a nagyipar jószerivel megszűnt, ahhoz, hogy érdemi változások legyenek, ilyen és ehhez hasonló beruházásokra van szükség – utalt az NG projektjére.

A társaság által kifejlesztett Dual Solar-Power Energy System (DSP) rendszer a koncentrált napenergia maximális hasznosítását célozza meg. Az eszköz, a naptükör a Nap energiáját hőenergiává és árammá alakítja. Kovács Csaba ügyvezető szerint a napkollektoros és síkcellás napenergia hasznosításnál kedvezőbb teljesítmény, de alacsonyabb bekerülési költség jellemzi a rendszert, egy naptükör felállítása lényegesen kisebb területet igényel.

Az államtitkár szerint számos üzenete van az ilyen és hasonló beruházásoknak. Egyrészt magyar kisvállalkozók döntöttek a fejlesztés mellett, másrészt pedig fejlett technológiát hoztak a termelő szférába – mondta, hozzátéve: ez egy olyan technológia, amely a zöldiparral is szoros kapcsolatban van, a természetes energiára, a Napra alapoz. Ez nálunk még gyerekcipőben járó iparág, amely akár kitörési pontja is lehet ennek a térségnek. Ugyanakkor tudni kell, hogy az ilyen modern technológiához jó szakemberekre is szükség van.

A Miskolci Egyetem kiváló tudáshátteret biztosít ahhoz, hogy olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyek szükségesek az ilyen projektekhez – hangsúlyozta Czomba Sándor. Az államtitkár elmondta azt is: a kormányzat célja a termelőszféra hangsúlyozottabb támogatása, ám amíg nincs más lehetőség, muszáj a Start munkaprogram keretében is minél több embernek nem segélyt, hanem munkát adni, a végleges cél azonban a versenyszféra helyzetbe hozása.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.