Mindenre hajlandóak, hogy megakadályozzák az erősödést

A svájci jegybank (SNB) monetáris tanácsa csütörtökön a svájci gazdaságot fenyegető kockázatok kordában tartása érdekében az alapkamat gyakorlatilag zéró szinten tartása mellett döntött, és megerősítette elkötelezettségét az 1,20 svájci frankos euróárfolyam védelme mellett.

MNO
2011. 09. 15. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az SNB negyedéves tanácsülését követően bejelentette, hogy továbbra is zéró szinten tarja a 3 hónapos svájci frank LIBOR kamatlábat. „Az intézkedésekkel a jegybank a svájci frank túlzottan magas árfolyama miatt a svájci gazdaságot fenyegető veszélyek elhárítása és a deflációs kockázat mérséklése érdekében lép fel” – írja az SNB közleménye.

A jegybank augusztus 3-án vágta vissza az egyébként is alacsony kamatlábát gyakorlatilag nullára, hogy megvédje a gazdaságot a rekord magas svájci frank árfolyam negatív hatásaitól. Az 1,20 svájci frankos euró árfolyamküszöb minden eszközzel való védelmét pedig szeptember 6-án, a múlt héten kedden jelentette be. Az euró/svájci frank árfolyam azóta a kijelölt tűrésküszöb felett szűk tartományban mozog.

A Reuters hírügynökség által előzetesen megkérdezett 34 szakértő egyhangúlag kamattartást jelzett előre. A megkérdezettek többsége szerint sikerrel fog járni a jegybank igyekezete a svájci frank erősödésének korlátozására. A bejelentést követően az euró/svájci frank árfolyam csak kismértékben változott, 1,2040 és 1,2070 között ingadozott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.