Mindent megszegett, amit csak lehet

Ötszázezer forintos levegőtisztaság-védelmi bírságot szabott ki a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség arra az osztrák állampolgárra, aki tiltott módon végez növénytermesztést az általa bérelt földterületen az Őrségben, Kisrákos és Viszák között.

MNO
2011. 09. 21. 13:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI birtokába került a határozatok másolata, amelyek szerint a növénytermesztésben keletkezett hulladék, műtrágyás göngyölegek nyílt téri elégetésével az osztrák gazda megsértette a környezet védelmére vonatkozó előírásokat, a hatóság pedig – mivel ez már sorozatos jogsértés volt –, a maximális bírságösszeget szabta ki rá.

Ugyanez a gazda a Natura 2000 védelem alatt álló területen engedély nélkül kutakat fúratott, és a hagyományos kisparcellás művelési móddal szöges ellentétben álló öntözéses, kemizált zöldségtermesztésbe fogott. Ezért a természetvédelmi hatóság 900 ezer forint összegű bírság megfizetésére kötelezte, majd amikor tevékenységét a tiltás ellenére sem hagyta abba, további 100 ezer forint bírsággal sújtotta.

Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója az MTI érdeklődésére szerdán elmondta: az elmúlt két hétben az osztrák állampolgár két traktorját is lefoglalták, az egyiket az öntözés miatt, másikat pedig azért, mert vegyszeres rovarirtást végzett, ami szintén tilos.

Az igazgató elmondta: természetvédelmi őreik most naponta ellenőrzik a területet, sőt éjszaka is járőröznek, mert azt tapasztalták, hogy az érintett az éjszakai órákban is folytatja a tiltott tevékenységet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.