Mindent megtesznek az összeomlás elkerülésére

Görögország ragaszkodik az euróövezeti tagsághoz, és további lépéseket kell tennie, hogy elkerülje a gazdasági összeomlást – mondta szerdán Evangélosz Venizelosz pénzügyminiszter az újabb megszorító intézkedések előkészítésére összehívott rendkívüli kormányülést megelőző parlamenti felszólalásában.

MNO
2011. 09. 21. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzügyminiszter szerint a csatlakozás a valutaunióhoz történelmi jelentőségű döntés volt, amin nem lehet változtatni. „Görögország az euróövezet tagja, és az is marad örökre” – szögezte le Venizelosz.

Mint mondta, a kormány „nem kockáztatja az ország sorsát, és mindent megtesz” a válság leküzdéséért. Szükség van a nemzetközi hitelezők segítségére is. A trojka nélkül pénzügyileg már összeomlott volna az ország – mondta a miniszter.

A trojka az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap hármasa, amely összeállította a 110 milliárd eurós első görög mentőprogramot.

A hitel soron következő, 8 milliárd eurós részletének folyósítása hetek óta késik. A hitelezők további reformokat várnak a görög vezetéstől, amelynek már csak októberig van elég forrása a fizetési kötelezettségek teljesítéséhez. Elemzők arra számítanak, hogy a szerdai kormányülésen egyebek között több tízezres elbocsátásokról és adóemelésekről döntenek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.