„Mindketten Ábrahám gyermekei vagyunk”

A palesztinoknak az állammá válásuk előtt kell békét kötniük Izraellel – jelentette ki pénteken Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ENSZ-közgyűlés általános vitájában elmondott beszédében.

MNO
2011. 09. 24. 8:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Netanjahu – aki felszólalásában a militáns iszlámot nevezte meg a legnagyobb biztonsági kockázatként – hangsúlyozta, hogy a békeszerződésnek ki kell elégítenie Izrael jogos biztonsági igényeit. Ebben az esetben „Izrael nem utolsóként, hanem elsőként üdvözölné a palesztinokat az Egyesült Nemzetek Szervezetében” – jelentette ki az izraeli kormányfő. A közgyűlés általános vitájában Mahmúd Abbász palesztin elnök az izraeli–palesztin válság rendezésére vonatkozó nemzetközi megállapodások tiszteletben tartását és a megszállt területeken létesített zsidó telepek további bővítésének azonnali leállítását szabta az izraeli–palesztin béketárgyalások felújításának feltételéül, Netanjahu viszont feltétel nélküli egyezkedést ajánlott.

„Találkozzunk még ma az ENSZ-ben. Nem tudok egyedül békét teremteni. Nem tudom megteremteni e békét Ön nélkül” – üzente a pulpitusról Netanjahu Abbásznak. „Mindketten Ábrahám gyermekei vagyunk, s sorsunk összefonódott” – tette hozzá. Abbász a tervek szerint még péntek este elutazik New Yorkból. Az izraeli miniszterelnök felszólalásában kifejtette azt is, hogy a közel-keleti válságnak az az alapja, hogy a palesztinok nem hajlandók elismerni a zsidó államot.

„Ismerjék el a zsidó államot, és kössenek velünk békét” – jelentette ki Netanjahu, visszautasítva azt a palesztin álláspontot, hogy a konfliktus a zsidó telepek építésében gyökerezik. Hozzátette, hogy a telepesítés nem oka a válságnak, hanem az eredménye. Netanjahu leszögezte, hogy Izrael kész „fájdalmas kompromisszumokat” kötni, de a palesztinoknak is készen kell állniuk a kompromisszumokra, és garantálniuk kell Izrael biztonságát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.