időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

„Mindketten Ábrahám gyermekei vagyunk”

MNO
2011.09.24. 08:39

A palesztinoknak az állammá válásuk előtt kell békét kötniük Izraellel – jelentette ki pénteken Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ENSZ-közgyűlés általános vitájában elmondott beszédében.

Netanjahu – aki felszólalásában a militáns iszlámot nevezte meg a legnagyobb biztonsági kockázatként – hangsúlyozta, hogy a békeszerződésnek ki kell elégítenie Izrael jogos biztonsági igényeit. Ebben az esetben „Izrael nem utolsóként, hanem elsőként üdvözölné a palesztinokat az Egyesült Nemzetek Szervezetében” – jelentette ki az izraeli kormányfő. A közgyűlés általános vitájában Mahmúd Abbász palesztin elnök az izraeli–palesztin válság rendezésére vonatkozó nemzetközi megállapodások tiszteletben tartását és a megszállt területeken létesített zsidó telepek további bővítésének azonnali leállítását szabta az izraeli–palesztin béketárgyalások felújításának feltételéül, Netanjahu viszont feltétel nélküli egyezkedést ajánlott.

„Találkozzunk még ma az ENSZ-ben. Nem tudok egyedül békét teremteni. Nem tudom megteremteni e békét Ön nélkül” – üzente a pulpitusról Netanjahu Abbásznak. „Mindketten Ábrahám gyermekei vagyunk, s sorsunk összefonódott” – tette hozzá. Abbász a tervek szerint még péntek este elutazik New Yorkból. Az izraeli miniszterelnök felszólalásában kifejtette azt is, hogy a közel-keleti válságnak az az alapja, hogy a palesztinok nem hajlandók elismerni a zsidó államot.

„Ismerjék el a zsidó államot, és kössenek velünk békét” – jelentette ki Netanjahu, visszautasítva azt a palesztin álláspontot, hogy a konfliktus a zsidó telepek építésében gyökerezik. Hozzátette, hogy a telepesítés nem oka a válságnak, hanem az eredménye. Netanjahu leszögezte, hogy Izrael kész „fájdalmas kompromisszumokat” kötni, de a palesztinoknak is készen kell állniuk a kompromisszumokra, és garantálniuk kell Izrael biztonságát.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.