Minszk is segíti Iránt a rakétabeszerzésben?

Diplomáciai források szerint Fehéroroszország is benne van abban az országcsoportban, amelynek tagjai segítik Iránt az ENSZ-szankciók kijátszásában.

MNO
2011. 09. 15. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit hírügynökségnek nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő nyugati diplomaták szerint Minszk egyre inkább közvetítő szerepet játszik abban, hogy lehetővé tegye Teheránnak orosz technológiák megszerzését. „Fehéroroszország kulcsfontosságú szerephez jut azokban az iráni erőfeszítésekben, amelyeknek célja föld-föld rakéták és nukleáris technológia kifejlesztése, különös tekintettel navigációs és rakétavezérlési berendezésekre” – mondta egy diplomata.

Véleménye szerint a kelet-európai ország egyre fontosabbá válik Irán számára. Az iszlám köztársaság ugyanis már csak igen korlátozott mértékben képes beszerezni fontos termékeket Kínából, Oroszországból és Dubajból, amelyek egykor a legfőbb beszerzési forrásai voltak – tette hozzá. Más diplomaták megerősítették a fenti állítást, kiemelve Teherán érdeklődését a rakétaprogramja megvalósítását szolgáló vezérlőberendezések iránt. A diplomaták gyanúja várhatóan szóba kerül egy ENSZ-szakértőkből álló bizottság szeptember második felében esedékes minszki látogatásán. Ennek központi témája az a határozat lesz, amellyel a világszervezet megtiltotta tagállamainak, hogy nukleáris és rakétagyártási technológiát adjanak el Iránnak.

Irán azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés, energiatermelési célokat szolgál. A nyugati államok viszont azt gyanítják, hogy atomreaktorok építésének örve alatt az iszlám köztársaság titokban atomfegyver előállításán fáradozik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.