Miskolc a mozi fővárosa lesz

Szombattól a filmek, a mozi fővárosává válik Miskolc, beindulnak a vetítők, és ekkor veszi kezdetét a VIII. Jameson CineFest, azaz a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál.

MNO
2011. 09. 14. 18:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több oka van annak, hogy a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált sokan Magyarország sőt, a régió egyik legjobb filmes mustrájaként emlegetik. A hazai fesztiválok közül itt a legerősebb a versenyprogram: tizennégy magyar premiert láthat a közönség, köztük olyat – az országban egyedülálló módon –, amellyel az amerikai bemutatót is megelőzi a Jameson CineFest – szögezte le az MTI-nek Muszatics Péter, a rendezvény kommunikációs igazgatója.

Mint mondta, a Kitekintőben hat film lesz látható, köztük a fesztivál nyitófilmje, A segítség, amely óriási siker Amerikában, hetekig vezette a toplistát, és Oscar-esélyesként emlegetik. „De nem csak a filmek számítanak ősbemutatónak, az alkotások nagy részét, szintén először Magyarországon, a legmodernebb rendszerben, kristálytiszta képminőségben vetítik. Ugyancsak először hazánkban itt áll fel nemzetközi ökumenikus zsűri, hogy értékelje majd a látottakat” – sorolta a részleteket. Az újdonságok mellett a Szabó István védnökségével működő és egyre több programot felvonultató CineClassics kilenc filmklasszikust vetít, köztük Szőts István éppen 70 éve készült remekét, az Emberek a havason című filmet.

Több kiállítás, konferencia, szakmai kerekasztal, számos koncert és rendezvény is várja az érdeklődőket. „Aki már járt a fesztiválon, és megismerte az itt uralkodó otthonos légkört, biztosan visszatér. Aki még nem volt itt, épp ideje, hogy megismerje az egyik legjobb magyar fesztivált” – jegyezte meg Muszatics Péter.

Idén mintegy 550 művet neveztek a miskolci filmmustrára, a nyolcadik seregszemlét szeptember 17. és 25. között rendezik a borsodi megyeszékhelyen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.