Most rendezik a Szentírás vasárnapját

A hétvégén tartják a Szentírás vasárnapját a katolikus templomokban, amikor különös figyelmet szentelnek a Bibliának – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata.

MNO
2011. 09. 23. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt az ünnepet a Biblia védőszentje, Szent Jeromos ünnepéhez, szeptember 30-hoz legközelebb eső vasárnapon rendezi a katolikus egyház. Ezen a napon a katolikus közösségek a templomokban kiemelt helyre teszik a Bibliát, és hálát adnak Istennek azért, hogy a szent könyvnek köszönhetően megismerhetik akaratát, a helyes erkölcsi értékeket és alapelveket, eligazítást és erőt meríthetnek belőle életük egész folyamán és bizonyosságot arról, hogy az ember öröklétre kapott meghívást – fogalmaz a közlemény.

Mint írták, a Szentírást a katolikus egyház mindig kiemelten tisztelte, a II. vatikáni zsinat rendelkezései pedig külön ünnepet szenteltek neki. A zsinat alkalmával történt először, hogy a világ püspökei a római Szent Péter-bazilikában a főhelyre tették és a tanácskozások középpontjába állították a Bibliát. Az 1962 és 1965 között tartott zsinaton a főpapok testülete Dei Verbum címmel új szellemű határozatot fogadott el a Bibliáról, ez többek között arra szólítja fel a katolikusokat, hogy rendszeresen olvassák a Szentírást.

A szentírásvasárnap megtartását az MKPK az elsők között rendelte el a világon. Kezdetben nagyböjt egyik vasárnapján ülték meg az ünnepet, később azonban áthelyezték szeptember utolsó vasárnapjára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.