Most vegyen olcsón olasz állami tulajdont!

A Der Spiegel beszámol arról, hogy az olasz pénzügyi válság kezelésében Róma a kínai befektetőkben bízik. A Süddeutsche Zeitung arról ír, hogy a Baloldali Párt képviselőinek fele kivonul a Bundestagból XVI. Benedek pápa beszéde idejére.

2011. 09. 14. 6:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Spiegel (Spiegel.de)

A baloldali hamburgi napilapban Hans-Jürgen Schlamp A mai ajánlat: Olaszország című cikkében tudósít az eladósodott ország kiárusításáról. Miközben az Olaszországot kormányzó milliárdos ismét egy pénzről és szexről szóló dokumentumsorozat főszerepét játssza, hazája pénzügyi és gazdasági válsága drámai sebességgel mélyül. Az olasz vállalatok részvényei, elsősorban a bankokéi, zuhannak. A kamatok, amelyeket a hatalmas államadósságért kénytelenek fizetni, emelkednek. A gazdaság lebénult, zuhan az ipari termelés. S mindenki tudja, hogy ezekben a napokban a parlamentben elfogadott takarékossági csomag nem elég a hitelcsapdából való kikecmergésre. S minden remény a Távol-Kelet felé fordul.

Már augusztus elején Vittorio Grilli, a római pénzügyminisztérium főtitkára reklámtúrán járt Pekingben, Hongkongban és Szingapúrban. Magánbefektetőkkel éppen úgy találkozott, mint az állami China Investment Corporation menedzsereivel. Ez utóbbi szervezet vastag, több mint 3000 milliárd dolláros kasszával rendelkezik, hogy bevásároljon és befektessen az egész világban. Az olasz állampapírokkal jelenleg magas kamatokat lehet elérni – csábította Grilli őket, és jelezte, a másodlagos piacon ezeket olcsón fel lehet vásárolni. Az óvatos ázsiaiak azonban visszakérdeztek, ha ennyire kedvező a helyzet és biztos befektetés, akkor miért nem vásárolnak az európai bankok? Ez azonban már lekerült az asztalról, hiszen az Európai Központi Bank már milliárdokért vásárolja a római állampapírokat.

140 milliárd euró értékű olasz állami tulajdont tudnának gyorsan – tehát olcsón – privatizálni. Ezzel számolnak Berlusconi pártjának szakemberei, amint arról a Corriere della Sera beszámolt. Ingóságokat, telkeket, cégrészesedéseket – az „állam családi ezüstjét” – kívánnak eladni. Ezzel a pénzzel akarják a gazdaságot felpörgetni és a takarékosságtól sújtott népet megajándékozni. Ellenkező esetben nemcsak recesszió, de a hatalom elvesztése is fenyeget, vélekednek a párt stratégái. Az ilyen szépségoperáció nélkül a kormány takarékossági csomagja a „jobbközép politikai sírjává” válhat.

Süddeutsche Zeitung (Sueddeutsche.de)

A baloldali liberális müncheni napilap Tiltakozás a Pontifex ellen című cikkében tudósít a Baloldali Párt tervezett akciójáról. A Baloldali Párt képviselőinek fele szeptember 22-én, XVI. Benedek pápa Bundestagban tartandó beszéde alatt kivonul az ülésteremből. Ugyanakkor a frakció abban is megállapodott, hogy nem tiltakoznak az ülésteremben – nyilatkozta Petra Sitte képviselő.

A frakció fele a helyén marad és figyeli a beszédet, köztük Gesine Lötzsch és Klaus Ernst pártelnökök és Gregor Gysi frakcióvezető. Maga az ateista Sitte is maradni kíván, hogy a történelmi pillanatban ott lehessen. A frakció másik fele az ajtó elé vonul, hogy ott tüntessen a pápa ellen. Számos szociáldemokrata és Zöldpárti képviselő szintén távolmaradásával kíván tüntetni.

Ugyanakkor Hans-Jochen Vogel, az egykori SPD-elnök visszautasította a pápa Bundestagban elmondandó beszédével kapcsolatos bírálatokat. „Nem kéretlenül jön, hanem minden frakció hozzájárult” – nyilatkozta Vogel a lapnak. Amúgy nem először beszél a pápa egy parlamentben. Nem a Szövetségi Köztársaságban, de számos ezzel összevethető országban ez már megtörtént. Már az ENSZ is meghívta szónokként a pápát és beszélhetett ott – mondta Vogel.

Ő maga is meghívást kapott XVI. Benedek Bundestag-beszédére, s nagyon sajnálja, hogy időpont-egyeztetési problémák miatt nem tud részt venni. „Én nagyon sajnálom. Szívesen ott lettem volna. Mert ez valóban nem mindennapos esemény” – nyilatkozta Vogel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.