Mostanáig ide nem került be amerikai

David Hallberg személyében első ízben amerikai szólótáncost szerződtetett balettjéhez a moszkvai nagyszínház – adta hírül szerdán a Bolsoj forrásaira hivatkozva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

MNO
2011. 09. 21. 19:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hallbert Dél-Dakota államban született, Phoenixben kezdett klasszikus balettet tanulni 13 éves korában, és 1999-ben felvételt nyert a párizsi opera balettiskolájába. Az American Ballet Theatre együtteséhez 2001-ben csatlakozott a balettkar tagjaként, 2001-ben már szólótáncos volt, 2005-ben pedig első szólista lett.

Hatalmas repertoárjával számos országban vendégszerepelt, és az American Ballet Theatre honlapján közölt életrajza szerint „különböző gálaesteken végigtáncolta a világot Tokiótól a moszkvai nagyszínházig”. Számos díjjal tüntették ki, köztük 2006-ban jelölték az orosz Benois de la Danse díjra, amelyet 2010-ben el is nyert a Giselle című balettben nyújtott alakításával.

Hallberg nem az első külföldi, aki a moszkvai nagyszínházhoz szerződik, de legtöbben nem szólistaként, és csak rövid ideig, vagy egy-két szezonon át dolgoztak a nagy hagyományú Bolsojban.

Az amerikai táncos szerződtetését egyelőre nem övezte különösebb hírverés, az újonnan szerződtetett művészek sorában tették közzé nevét.

A nagyszínház hatalmas költséggel, több évig tartó felújítás után októberben nyílik meg újra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.