Munkahelyeket teremt a 6 millió euróból felépülő vegyianyag-gyár

A BorsodChem (BC) Zrt. és az osztrák Donau Chemie AG (Donau Chemie) partnerségi megállapodása értelmében a Donau Chemie vízkezelési vegyianyag-gyárat hoz létre a BorsodChem kazincbarcikai telephelyén – tájékoztatta a BorsodChem hétfőn az MTI-t. Az új létesítmény a BorsodChem izocianátgyártásának egyik melléktermékeként keletkező sósavat fog feldolgozni. <br />

MNO
2011. 09. 26. 8:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Donau Chemie mintegy 6 millió eurós kezdeti beruházással felépíti majd a vízkezelési vegyianyag-gyárat, amellyel körülbelül 20 új munkahelyet teremt. A partnerségi megállapodás részeként a Donau Chemie átveszi és elszállítja a BorsodChem új TDI-üzemének beindulása után megnövekvő mennyiségben keletkező sósavat is – olvasható a társaság közleményében.

A BorsodChem tavaly kezdeményezett nemzetközi tendert a sósav hosszú távon történő átvételére, amelyen több vállalat pályázott. A BorsodChem választása végül a legkedvezőbb ajánlatot benyújtó Donau Chemie-re esett.

A bécsi székhelyű vállalat a BorsodChemnél keletkező óriási mennyiségű sósav átvételén kívül kötelezettséget vállalt a vízkezelési vegyianyag-gyár létesítésére is, ami a jövő év végén kezdi meg működését. A cég új munkahelyeket is teremt, esetleges hiány esetén pedig klórt szállít a BorsodChem számára.

Bár a BorsodChemnél keletkező sósav legnagyobb részét mostantól a Donau Chemie veszi át, a BorsodChem továbbra is évi mintegy 30-40 ezer tonna sósavat értékesít közvetlenül a kelet- és közép-európai piacon – ismertette a BorsodChem.

A BorsodChem vegyipari alapanyagok, speciális vegyszerek és petrolkémiai anyagok egyik vezető európai gyártója például a járműipar, építőipar, cipő- és ruhaipar, bútoripar, gyógyszeripar és gumiipar számára. A vállalat központja Magyarországon, Kazincbarcikán található, ezenkívül hét országban rendelkezik leányvállalatokkal vagy fióktelephelyekkel. A vállalat 2010-ben 750 millió euró nettó árbevételt ért el.

A Donau Chemie Group ipari vegyi anyagok, például kénsav, elektrolízisből származó termékek, kalcium-karbid és környezetvédelmi termékek, derítőszerek, aktivált szén fejlesztésével, gyártásával és disztribúciójával foglalkozik. A 10 országban 900 munkavállalót foglalkoztató vállalat tavaly 257 millió euró konszolidált árbevételt ért el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.