Nádvágó késsel mészárolták le őket

Legalább 11 ember halt meg Nigéria forrongó Plateau szövetségi államában a szűnni nem akaró keresztény–muzulmán összecsapások következtében – közölték hétfőn a helyi hatóságok.

MNO
2011. 09. 05. 20:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két újabb támadás két, keresztény többségű települést ért vasárnap este a közép-nigérai állam székhelye, Jos közelében. Az egyik helyen, Targom-Babale faluban az autókkal érkező támadók egy család hét tagját mészárolták le nádvágó késsel és lövésekkel, köztük két gyermeket, két házat pedig felgyújtottak. Dabwak faluiban egy idősebb férfit öltek meg a feleségével és két kiskorú gyermekkel egyetemben, s az itteni támadásnak további tucatnyi sebesültje is volt.

Az újabb gyilkosságokkal összesen több mint ötvenre emelkedett az etnikai és vallási értelemben is vegyes térségben elmúlt két hétben megölt áldozatok száma. A legutóbbi erőszakhullám azután bontakozott ki, hogy keresztény fiatalok a ramadán böjti hónap lezárását ünnepelni készülő muszlimokat támadtak meg Josban. A város azon a „törésvonalon” fekszik, amely elválasztja egymástól a 130 milliós ország többségében muszlim lakosságú északi felét a déli országrésztől, ahol a keresztény hitűek teszik ki a lakosság többségét. Jos ezért az ellenségeskedés egyik gócpontja Afrika legnépesebb országában.

Bár ezekben a erőszakcselekményekben rendszerint rivális muszlim és keresztény csoportok csapnak össze, megfigyelők hangsúlyozzák, hogy az erőszak mögött többnyire helyi gazdasági és politikai érdekellentétek húzódnak meg, például az északi nomád közösségek és a déli földművesek földterületekért vívott küzdelme.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.