Nagyon dicséri a Fitch a magyar kormány idei lépéseit

A Fitch Ratings hitelminősítő szerint a magyar gazdaságpolitika az idén visszatért a helyes útra és a jövő évre kitűzött 3 százalék alatti deficitcél hihető. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/808089" target="_blank"><strong>• Orbán: Ezt a háborút meg kell nyerni + Videó + Képriport</strong></a>

MNO
2011. 09. 07. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bátorító, hogy a kormány a gyengébb gazdasági növekedésre új lépésekkel reagált” – mondta Ed Parker, a Fitch Ratings felzárkózó piaci szuverén besorolásokért felelős vezérigazgatója egy frankfurti pénzügyi konferencia kapcsán a Dow Jones hírügynökségnek, utalva a keddi kormányülés után bejelentett bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedésekre.

A kormány komolyan veszi a költségvetési konszolidációt és az idén már jókora pénzügyi kiigazítást hajtott végre – mondta. Ugyanakkor Magyarország magas köz- és külső adósságállománya miatt továbbra is a kelet-közép-európai térség legsebezhetőbb országa – tette hozzá.

A Fitch június elején stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról, a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolva a lépést. A kilátás stabilizálása azt jelenti, hogy a nemzetközi hitelminősítő levette a napirendről a magyar adósosztályzatok visszaminősítését.

A Fitch a kilátás stabilra javításával egy időben megerősítette a hosszú futamidejű szuverén magyar deviza- és forintadósság „BBB mínusz”, illetve „BBB” osztályzatait, a rövid lejáratú adósságok „F3”-as besorolásával, illetve a kereskedelmi adósokra külön megállapított, „A mínusz” szintű osztályzati országplafonnal együtt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.