Nálunk nem alakulhat ki rozsdaerdő

Dékány Lóránt
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élettartamuk lejárta után a leállított szélerőművek nem lesznek az enyészeté. A termelésből kivont széltornyok lebontásáról hazánkban az üzemeltetőknek mindenképpen gondoskodniuk kell, hiszen az építési engedélyt csak e kötelezettség vállalása esetén kapják meg – közölte a minap a Magyar Szélenergia Ipari Társaság.
Mindezt azután tudatták, hogy a svéd energiaügyi hivatal beszámolója szerint a szélerőműparkokból könnyen „rozsdaerdők” válhatnak. A hivatal szóvivője rámutatott: Svédországban az önkormányzatok semmilyen jogi eszközzel nem rendelkeznek ahhoz, hogy garanciát követelhessenek a létesítmények lebontásával kapcsolatban. A szakember felhívta a figyelmet arra a jelenségre is, hogy a szélenergia hasznosításában úttörőnek számító szomszédos Dániában számos sérült szélturbina a pénz hiánya miatt a helyén rozsdásodik.
A Magyar Szélenergia Ipari Társaság az eset kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a magyarországi turbinák szárazföldi telepítésűek, így könnyen elbonthatók. Hozzátették, az üzemeltetők a statikai, anyagjavulási adatok alapján pontosan meg tudják mondani azt is, hogy az egyes tornyok mikorra kerülnek olyan állapotba, hogy feltétlenül le kell szerelni őket, elkerülve a környezetszennyezés és rongálás lehetőségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.