Napfényből meleg víz

Újabb támogatási lehetőség nyílik meg október közepén, mégpedig családi házak, társasházak napkollektorainak felállítására. Várhatóan mintegy hárommilliárd forintos keretösszeggel írja ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a pályázatokat – közölte a hét végén Bencsik János, a szaktárca államtitkára. A legutóbbi energetikai pályázatnál két nap alatt a meghirdetett öszszeg kétszeresét igényelték.

Dékány Lóránt
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ősszel kiírja az új energetikai pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A szaktárca ismét a családi házakban, illetve 12 lakásosnál kisebb társasházakban élőket kívánja segíteni – tájékoztatta szombaton a távirati irodát Bencsik János, a tárca energia- és klímaügyekért felelős államtitkára. Ezúttal olyan napkollektorokra lehet majd állami pénzt igényelni, amelyekkel a lakásban felhasználható meleg vizet lehet előállítani.
A fejlesztési tárca államtitkára kifejtette, ekkora közösségi forrás a becslések szerint mintegy 6-7 milliárd forintnyi beruházásnak szolgálhat alapjául. Megjegyezte, a mintának szánt programban 5-6 ezer lakóegység meleg vizét állíthatja elő napkollektor. Bencsik János arra is kitért, hogy a korábbi pályázatok megmaradt forrásaiból kora ősszel új, a szén-monoxid-mérgezés lehetőségét csökkentő kéményfelújítási program is indulhat mintegy 500 millió forintos kerettel. Nem kizárt az sem, hogy a zöldberuházási rendszer panelalprogramjában korábban elbírált, de forrás hiányában nem szerződött pályázóknak is további támogatás jut, mintegy 1,2 milliárd forint összegben.
– A magyar állam tulajdonában lévő szén-dioxid-kvóták értékesítéséről jelenleg is folynak biztató tárgyalások – fogalmazott az államtitkár. Bencsik János utalt arra, hogy a világgazdaságban tapasztalható visszaesés nem segíti az értékesítést, hiszen a kvóták lehetséges vevői is rákényszerültek a termelés csökkentésére, s így az üvegházhatást okozó gáz kibocsátása is mérséklődik.
Bencsik János beszámolt arról is, hogy az augusztus 15-től meghirdetett és – a keret kimerülése miatt – augusztus 17-én felfüggesztett 1,6 milliárd forintoskeret öszszegű zöldberuházási rendszer pályázatra 816 beadvány érkezett 3,2 milliárd forint támogatási igénynyel. Ha a feltételeknek megfelelően három kategóriát javul az energetikai besorolás, akkor a becslések szerint akár 60-70 százaléknyi energia is megtakarítható a pályázaton részt vevő ingatlanoknál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.