Negatív hangulat: visszatért a félelem a piacokra

Újra visszatért a félelem a piacokra a világgazdasági lassulás és az euróövezeti válság következtében – fogalmazott a hírTV-nek a K&H bank vezető elemzője. A svájci frank hétfőn újra 250 forint fölé emelkedett.

MNO
2011. 09. 05. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A devizahiteleseket segítő árfolyamrögzítés iránt eddig a 260-as árfolyam felett volt a legnagyobb érdeklődés. Újra 250 forint fölé erősödött a frank, ezzel háromhetes mélypontot ért el a hazai fizetőeszköz az alpesi devizával szemben. A forint a többi valutával szemben is gyengült. Az euróval szemben 275 forintról 278 forintig emelkedett az árfolyam.

Szakértők szerint az európai adósságválság mellett a pénteki kedvezőtlen amerikai adatok is felerősítették a piacon a negatív hangulatot. Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője elmondta: „azt látjuk, hogy visszatért a félelem a piacokra a világgazdasági lassulás és az euróövezeti válság következtében”. Különösen Görögország kötvénypiacán érződik a feszültség, és ez rányomja a bélyegét az összes európai kötvénypiacra. „Ilyen környezetben a befektetők láthatóan elfordulnak a forinttól, és biztonságosabb helyre menekítik a pénzüket. Ilyenkor felértékelődik a svájci frank is.”

A devizahiteleseket segítő árfolyamrögzítést eddig nyolcszázan igényelték a bankoknál. A pénzintézetek szerint a legtöbben akkor érdeklődtek, amikor 260 forint körül mozgott az árfolyam. Kárász Tamás, az MKB Bank Zrt. otthonvédelmi programjának vezetője elmondta: az elmúlt három hét napi tendenciáját megnézve egyértelműen látszódik, hogy amikor a forint elkezdett erősödni, akkor egy kicsit kevesebb volt az érdeklődő. Most, a múlt hét vége felé, amikor újból gyengült a forint a svájci frankhoz képest, újra érezhetően többen érdeklődnek.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.