Négy napig vánszorgott törött lábbal

Négy napig vánszorgott törött lábával a sivatagban egy 64 éves amerikai hegymászó, mielőtt a mentőegységek rátaláltak.

MNO
2011. 09. 26. 11:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 64 éves Amos Wayne Richards egyedül vágott neki még szeptember elején Utah államban a Little Blue John kanyon megmászásának, ám leesett egy szikláról, és lábát törte. A nemzeti park őrei másnap kezdték keresni, amikor nem találták táborhelyén.

Mint a hétfőn már otthonában lábadozó Richards a helyi televíziónak elmondta, túráját az Oscar-díjra jelölt 127 óra című film inspirálta. A balesetben nemcsak lábát törte, hanem a válla is kiugrott, de azt 3-4 percen át tartó mozgatással sikerült visszatornázni a helyére.

Mivel a térségben nem volt térerő, mobiltelefonját nem tudta használni. A sziklás terepen vánszorogva indult vissza gépkocsijához. Kulacsát esővízzel töltötte meg, két fehérjerudacska volt hátizsákjában. GPS-készülékét követve nyolc kilométeren át vonszolta magát, mielőtt a mentőcsapat rátalált.

Egy mentőhelikopter észlelte a bajba jutott férfit, aki – meglátva a légi járművet – fényképezőgépének villanófényével próbálta meg felhívni magára a figyelmet. Richards ugyanabban a kanyonban járt szerencsétlenül, ahol Danny Boyle tavaly bemutatott, valós történeten alapuló hegymászós drámájának, a 127 órának a főszereplője.

A film Aron Ralston történetét dolgozta fel, akinek 2003-ban egy hasonló túra során egyik karja beszorult egy elszabadult szikla és a kanyonfal közé. A hegymászó végül úgy szabadította ki magát, hogy késével levágta beszorult karját, majd saját lábán vánszorgott le a hegyről.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.