Négy ujgurt ítéltek halálra

Halálra ítéltek négy ujgurt a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen a nyáron elkövetett fegyveres támadások miatt – írta csütörtökön a China Daily című napilap.

MNO
2011. 09. 15. 6:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két másik vádlottat 19 év börtönre ítéltek. Ezek voltak az első bírósági ítéletek a júliusban Hszincsiangban kirobbant erőszakos cselekményekkel kapcsolatban. A nyugat-kínai autonóm területen a lakosság több mint 40 százaléka muszlim vallású, a törökkel rokon nyelvet beszélő ujgur etnikumhoz tartozik. A hszincsiangi Kasgár városában július végén különféle – zömmel késeléses – támadásokban összesen legkevesebb 14-en haltak meg. Négy támadót a rendőrség lelőtt, egyet a járókelők meglincseltek, és negyven fölött volt a sebesültek száma.

Előzőleg, július 18-án Hotan városban a helyi rendőrségre támadt egy fegyveres csoport, amelynek tagjai megölték az ujgur biztonsági őrt és három másik embert, s túszokat ejtettek. A rendőrség 14 támadót lelőtt. Peking kezdettől fogva azt állította, hogy szervezett terrortámadás történt. Múlt héten egy videofelvételen a Hszincsiang régió Kínától való elszakításáért harcoló Turkesztáni Iszlám Párt jelentkezett a támadások elkövetőjeként. A szervezet a kilencvenes években megalakult Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalom nevű szélsőséges csoporthoz köthető, amelyet az ENSZ és a kínai kormány nemzetközi terrorszervezetnek minősített. Hszincsiang-Ujgur stratégiai fontosságú terület: jelentős földgáz- és kőolajkincset rejt a föld mélye, emellett a régió határos a vitatott hovatartozású Kasmír tartománnyal és a közép-ázsiai országokkal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.