Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Néhány eleme már jövő évtől működik + Képriport

Október végére elkészülhet a „Kárpát-medencei vidékfejlesztési együttműködések” programjának végleges szövege – közölte Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán az országos mezőgazdasági és élelmiszer-ipari kiállításon.

MNO
2011. 09. 28. 13:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A programról tartott fórumot követő sajtótájékoztatóján, a Hungexpo budapesti vásárközpontjában elmondta, hogy a program néhány eleme már jövő évtől működik, és megkezdődik a többi elem részleteinek kidolgozása.

Az első lépés a közös stratégia, a közös értékek megfogalmazása a vidék- és mezőgazdaság fejlesztésben. Az államtitkár jelezte azt is, hogy a tervek szerint a magyar kormány az év végéig megállapodást ír alá a határon túli magyar szervezetek és gazda-érdekképviseletek vezetőivel. Kérdésre válaszolva közölte: a programhoz ezt követően rendelik majd hozzá a forrásokat, amelyek rendelkezésre állnak.

Elmondta még: már másodszor gyűltek össze a Kárpát-medencei magyar szervezetek és gazda-érdekképviseletek vezetői, hogy közös nemzeti program kidolgozásában vegyenek részt. A Kárpát-medence kiváló adottságai és a magyarság által itt az agár- és vidékfejlesztés területén felhalmozott tradíciók többre érdemesítik ezt a térséget és a magyarságot, mint ahová az elmúlt időszakban jutott – hangsúlyozta az államtitkár.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára arról beszélt, hogy a kormányzat Magyarország és a határon túli magyarok együttműködésének fontos fejezetéhez érkezett el, amikor megkezdte az ágazati, szakpolitikai együttműködéseket előkészíteni.

Kifejtette, a Kárpát-medence nemcsak egy természetföldrajzi egység, hanem egységes agrár- és élelmiszervilágot is képez, az egységes szemléletnek tükröződnie kell az ágazati politikákban is. „A határon túli magyarok, a határon túli mezőgazdasági, élelmiszer-ipari termékek részei a magyar mezőgazdaságnak” – fogalmazott az államtitkár. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar–magyar együttműködést jól ki kell egészítenie szomszédsági kooperációnak is. A közép-európai régió együttműködése nagy hatással lehet a mezőgazdaság jövőjére – vélekedett.

Berényi József, a szlovákiai MKP elnöke közölte, ha a magyar kormány a szlovák kormánnyal hatékony vidékfejlesztést tud végrehajtani, akkor együtt kell működni, függetlenül attól, hogy a nemzetiségi kérdésben konfliktus van a két ország között. Kijelentette, hogy a magyar kormánynak a vidékfejlesztés területén keresni kell az együttműködés lehetőségét, de arra kérik, hogy a gazdaságfejlesztés kárára „ne menjen a nemzetiségi politika”.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke azt mondta, hogy bár Ukrajna nem uniós ország, meg kell találni a kárpátaljai magyarsággal való együttműködés lehetőségeit.

Sebestény Csaba, a Románai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke is az együttműködés fontosságáról beszélt. Mint mondta, a Kárpát-medence egységes régió vidékfejlesztés szempontjából, a gazdáknak közös a múltjuk és közös kell, hogy legyen a jövőjük is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.