Nehéz helyzetbe kerülhet Izrael

Az arab tavasz a közel-keleti helyzetnek új dinamikát adott, hatása vitathatatlan, megbillentve ezzel a geostratégiai térség egyensúlyát – hangsúlyozta Schöpflin György fideszes EP-képviselő mai strasbourgi plenáris ülésen tett felszólalásában. Az izraeli–palesztin helyzet megoldatlansága pedig az ENSZ 66. közgyűlésének ad érzékeny feladatot ebben a megváltozott, új helyzetben: lesz-e új állam, és ha igen, milyen támogatottsággal és feltételekkel? – áll Schöpflin György sajtóközleményében.

MNO
2011. 09. 14. 19:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlamentnek a közel-keleti helyzetről tartott vitájában Schöpflin György kitért a térség eddigi és jelenlegi belső változásaira is. Kiemelte, hogy Izrael az arab tavasz kirobbanásáig stabil szomszédokkal volt körülvéve, a megváltozott helyzetben azonban könnyen kiszolgáltatottá válhat.

Egyiptom Mubarak irányításával – folytatódik a közlemény – a teljes változatlanság politikájának híve volt, ahogy Szíria is az Asszad-rezsim idején, ahol egyelőre nem világos a változásra irányuló nyomás kimenetele. „Semmi garancia nincs arra, hogy az Asszad-rezsim esetleges bukása Izrael javára válna” – hívta fel a figyelmet a néppárti politikus. „Azáltal pedig, hogy Törökország az arab világ felé fordult, az Izraellel való kapcsolatait elkerülhetetlenül leértékelte” – figyelmeztetett Schöpflin.

Schöpflin György szerint egy ideális világban mindezek ösztönzőleg hatnának Izraelre, hogy a lehető leggyorsabban jusson megegyezésre a palesztinokkal. „Azonban ha nem sikerül dűlőre jutnia, legfőképpen saját biztonsága érdekében, akkor nagy valószínűséggel kényszer hatására kell cselekednie, méghozzá sokkal kedvezőtlenebb körülmények között” – zárta felszólalását Schöpflin György sürgetve a mihamarabbi megegyezést – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.