Nehéz képet alkotni a sebezhetőség tekintetében

„Bizonyos tekintetben jobb, bizonyos tekintetben rosszabb” a közép-kelet-európai térség helyzete a jelenlegi, újabb súlyos piaci stresszhelyzetben, mint a Lehman Brothers amerikai nagybank összeomlása utáni válságidőszakban volt – állapította meg hétfőn Londonban kiadott értékelésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

MNO
2011. 09. 12. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az átalakuló országcsoport finanszírozására két évtizede létrehozott londoni bank szerint „nehéz határozott képet alkotni arról”, hogy a térség most kevésbé, vagy még inkább sebezhető, mint a Lehman-válság idején. Az EBRD főközgazdásza, Erik Berglöf által összeállított helyzetértékelés a javulások közé sorolja a bank tevékenységi területéhez tartozó országok külső fizetési pozíciójában azóta végbement jelentős kiigazításokat, a bankrendszerek feltőkésítését és azt, hogy jelenleg nincsenek „kipukkadásra váró” árfolyambuborékok.

Romlott a helyzet ugyanakkor abban a tekintetben, hogy most kisebb a költségvetési mozgástér, a nem teljesítő hitelek aránya még mindig magas, és a nemzetközi közösség pénzügyi segítségnyújtási képessége is csökkenhetett, jóllehet, az átalakuló gazdaságok mérete csekély a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mozgósítható forrásaihoz mérve – áll az EBRD hétfői elemzésében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.