Nem biztos, hogy leépítésekkel járna a vasárnapi zárva tartás

Nem a kereskedelmi szektorban jön létre a tervezett egymillió új munkahely a könyvvizsgáló és tanácsadó szolgáltatást nyújtó BDO Magyarország szerint. A cég felmérése szerint a vasárnapi nyitva tartás korlátozása nem járna egyértelmű leépítéssel.

MNO
2011. 09. 14. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BDO több mint 200 kereskedelmi cég megkérdezésén alapuló kutatása kimutatta, hogy új üzlet nyitását a következő években a cégek kevesebb mint hatoda tervezi, a szektor gazdasági és hr-vezetői pedig megosztottak a vasárnapi nyitva tartás kérdésében – közölte a cég szerdai közleményében. Máriás Attila, a BDO Magyarország munkaügyi szaktanácsadója szerint a következő években a kereskedelemmel foglalkozó cégek túlnyomó többsége nem lát lehetőséget tevékenységének bővítésére. Hat százalékuk pedig egyenesen üzletbezárásban gondolkodik.

Leépítések a gépjármű-kereskedelemben

Hozzátette, a válság által leginkább érintett ágazatban, a gépjármű-kereskedelemben minden hatodik cég további leépítésekben gondolkodik. A kutatás szerint a várakozásokkal ellentétben a munkáltatók nem állítják egységesen, hogy a vasárnapi nyitva tartás korlátozására irányuló jogszabályi változások egyértelműen csökkentenék a szektorban foglalkoztatottak számát. Pontosan ugyanannyian vannak azok is, akik szerint érdemben nem lenne hatással a szektorban alkalmazottak létszámára a tanulmány lezárásakor még meg nem tárgyalt törvény.

A foglalkoztatás módját illető kérdésekre adott válaszokból kiderül, hogy a cégek többsége immár alkalmazza munkavállalói körében a költségcsökkentést és emellett rugalmas foglalkoztatást is lehetővé tévő munkaidőkeretet.

A munkaidő-keretes foglalkoztatással élők mintegy 8 százaléka heti vagy kétheti munkaidőkeretet alkalmaz, ami a BDO szerint biztosan nem optimális munkaidőkeret-konstrukció a rugalmas foglalkoztatásra. A heti munkaidőkeretben történő foglalkoztatás ugyanis több olyan, a munkáltató számára rugalmas munkaidő-beosztást lehetővé tevő intézkedést zár ki, mint amilyen például a pihenőnapok összevont kiadása, a heti munkaidőre vonatkozó szabályok keret átlagában történő érvényesítése vagy a heti pihenőidőre vonatkozó szabályok keret átlagában való érvényesítése. A BDO álláspontja szerint a kereskedelmi szektorra is jellemző szezonalitás sokszor akár két-, három- vagy akár négyhavi munkaidőkeret alkalmazását teszi optimálissá.

Támogatnák a változásokat

Az atipikus foglalkoztatási formák közül a részmunkaidős mellett a határozott idejű munkaszerződések kötése a legelterjedtebb a szektorban, de jellemző az iskolaszövetkezeteken vagy munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül történő foglalkoztatás is.

A munkaügyi szabályozás elfogadott és tervezett változtatásai kapcsán a válaszadók 78 százaléka tartja jónak az irányt. Minden harmadik megkérdezett egyszerűsítené a jelenlegi pótlékolási rendszert és a pihenőidő szabályozását, tízből egy cég képviselője eltörölné a garantált bérminimum intézményét is. A szabadság pénzbeni megváltását 60 százalékuk szeretné lehetővé tenni, miközben jelenleg a szabadságot megváltani csak a munkaviszony megszűnésekor lehet, s így a felhalmozódott szabadságokkal a foglalkoztatók legjobb szándékuk ellenére sem mindig tudnak mit kezdeni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.