Nem csökkent kamatot az EKB

Visszautasította a kamatcsökkentési várakozásokat egy interjúban az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának egyik tagja.

MNO
2011. 09. 26. 9:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A luxemburgi nemzeti bank elnöke, Yves Mersch az európai adósságválság miatt 50 bázispontos csökkentésre spekulálók véleményére reagálva a Market News International gazdasági hírszolgálatnak kifejtette: „Ezek a vad várakozások azt jelzik, hogy némelyek elveszítették az irányt. A mi iránytűnkben csak egy iránymutató van.”

Mersch utalt arra, hogy a monetáris politika felügyeletével megbízott szervezetek, így az EKB függetlensége igen fontos a válság idején a szavahihetőség megtartása érekében. „Ez egy értékes tőke, amit nem szabadna könnyedén feladnunk” – mondta. A bankelnök kifejtette, az EKB eltökélt abban, hogy biztosítsa a piacok szabályos működését.

Az EKB áprilisban, majd júliusban emelt 25 bázisponttal irányadó kamatlábán. Azt megelőzően több mint egy évig rekordalacsony, 1 százalékos szinten tartotta a refinanszírozási kamatlábát. A lépéseket az akkor „elszálló” energia- és nyersanyagárak inflációs hatásával magyarázta a frankfurti nemzetközi pénzintézet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.