Nem gyógyul az építőipar

Az elmúlt öt évben messze az idén augusztusban indították a legtöbb felszámolást az építőiparban, nőtt a végelszámolások száma is a tavaly augusztusihoz képest, az ágazat kilátásai pedig továbbra is borúsak – közölte az Opten céginformációs szolgáltató szerdán.

MNO
2011. 09. 21. 13:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár augusztusban a cégbíróságok munkarendje miatt jellemzően kevesebb felszámolási eljárás indult, mint a korábbi hónapokban, a nyolcadik hónapban 237 céget döntöttek be, ami kevesebb ugyan a júliusi 339-nél, ám 72-vel több az egy évvel korábbi 165-nél. Az előző év augusztusához viszonyított növekedési ütem 43,6 százalékos, ami a júliusi stagnáláshoz képest jelentős növekedés. „Az ágazatban szinte semmi sem változott, sőt az augusztusi szabadságolások után ősszel sajnos komoly esély van a felszámolási eljárások indításának ugrásszerű növekedésére” – kommentálta az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója a közleményben. A végelszámolásoknál még markánsabban rajzolódik ki az ágazat mélyülő válsága. Az augusztusban feljegyzett 208 végelszámolás 86-tal több, mint 2010 hasonló időszakában volt.

Idén a végelszámolások száma az év első hónapjaiban rendre meghaladta a 400-at – tavaly havonta jellemzően 200 körül alakult a mutató. „A gyors idei növekedés mögött a bíróságok által a mérleg leadásának hiánya miatt indított tömeges kényszer-végelszámolások állnak” – mondta az Opten stratégiai igazgatója. Adataik szerint, amennyiben minden, pénzügyi beszámoló leadását elhanyagoló céget eljárás alá vonnak, várhatóan még jó ideig fennmarad a magas végelszámolási arány.

A gyorsuló cégfluktuációt támasztja alá az új vállalkozások száma is, bár a cégalapítási kedv mind az előző hónaphoz, mind tavaly augusztushoz képest csökkent. Idén augusztusban 386 új építőipari céget jegyeztek be, egy évvel korábban 408-at, júliusban pedig 417-et. Kevéssé valószínű, hogy az építőipari kereslet húzza a cégalapításokat, sokkal inkább a „céghalmozók” folyamatos jelenléte – vélekedik az Opten. Hozzáteszik: bár a kormányzati szándék egyértelmű az adósságot hátrahagyó cégvezetők felelősségre vonására, a megvalósításig „még hosszú az út”. Nem hagyhatóak ki a komoly szakmai egyeztetések, csak ezek fényében lehet kialakítani a pontosan szabályozott, hatékony jogszabályi hátteret – fogalmaznak.

Megjegyzik, hogy az értékelésükkel egybecseng a KSH legfrissebb jelentése az ágazatról: eszerint egy év alatt nagyon jelentősen visszaesett mind a kibocsátás, mind pedig a szerződésállomány. Júliusban mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva az építőipari termelés volumene 15,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az év első hét hónapjában pedig az építőipari termelés 10,6 százalékkal elmaradt a 2010 azonos időszakitól. Az építőipari vállalkozások 2011. július végi szerződésállományának volumene a 2010. júliusihoz képest 34,7 százalékkal, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya több mint kétötödével, az egyéb építményeké 30,4 százalékkal esett vissza – közölte korábban a KSH.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.