Nem hosszabbítottak szerződést a tanárokkal

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) szenátusa a hétvégén arról döntött, hogy nem hosszabbít szerződést több magyar nemzetiségű nyugdíjas óraadó tanárral – írta a Krónika című kolozsvári napilap hétfőn.

MNO
2011. 09. 12. 9:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Krónika értékelése szerint magyarellenes döntést hozott a MOGYE román többségű szenátusa, mivel a tavasszal nyugdíjba küldött, és nyugdíjas óraadóként mostanáig továbbfoglalkoztatott 15 egyetemi oktató közül kilenc magyar nemzetiségű. Az, hogy a szerződéseket a hétvégén nem hosszabbították meg, a lap szerint jelentősen megnehezíti majd a magyar tagozat működését. Amíg az egyetem diákságának nagyjából fele magyar nemzetiségű, a magyar nemzetiségű tanárok aránya egyharmad alá csökkent.

Az egyik érintett, Kincses Ajtay Mária, a Romániai Magyar Orvosi és Gyógyszerészeti Képzésért Egyesület (RMOGYKE) alelnöke a Krónikának úgy nyilatkozott, hogy a MOGYE szenátusának döntése „a magyar tagozat teljes elsorvasztását célozza”. Az RMOGYKE aktivistái az egyetem magyar intézeteinek létrehozása érdekében hetek óta tiltakoznak Marosvásárhely főterén. A hétvégi szenátusi döntés miatt pedig újabb demonstrációra készülnek. Ezúttal az egyetem épülete előtt, hangosbemondóval készülnek fejezeteket felolvasni a román oktatási törvényből.

Korábban az váltott ki tiltakozást, hogy – az új román oktatási törvény biztosította lehetőségek ellenére – az intézmény szenátusa júniusban megakadályozta a magyar intézetek létrehozását. Júliusban az okozott felháborodást, hogy az általános orvosi karon a 80 költségtérítéses hely mindegyikét a román tagozatra felvételiző diákok kapták meg. Ezt később korrigálták, 40 helyet biztosítva a magyar tagozatnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.