Nem hozott áttörést az MSZP-s beadvány

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nem indít piacfelügyeleti eljárást az MSZP bennfentes kereskedés gyanúját felvető bejelentése kapcsán, mert nem talált arra utaló jelet – közölte Binder István, a felügyelet szóvivője szerdán.

MNO
2011. 09. 21. 14:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője szeptember 12-én jelentette be, hogy a felügyelet elnökéhez fordult, kérve: vizsgálja ki, történt-e bennfentes kereskedés Lázár János Fidesz-frakcióvezető szeptember 9-i, a devizahitelek rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztésére vonatkozó bejelentésével összefüggésben.

Binder elmondta: a bejelentés kapcsán nem indítanak eljárást, és erről tájékoztatták is a beadványozót. Kiemelte: a felügyelet hivatalból és az MSZP-s beadvány alapján is áttekintette, észlelte, figyelemmel kísérte és értékelte a szeptember 9-én bekövetkezett pénz- és tőkepiaci árfolyammozgásokat. E folyamat során a PSZÁF nem talált olyan gyanújelet, amelyik tiltott piacbefolyásolást vagy bennfentes kereskedelmet vetett volna fel – közölte. Hozzátette: ezért a felügyelet nem látta indokoltnak piacfelügyeleti eljárás indítását.

Binder kiemelte még: a felügyelet hivatalból, a piacmonitoring tevékenysége kapcsán folyamatosan figyeli a kereskedést, és azt, hogy a változások egy-egy tőzsdei árfolyammozgás esetében milyen koncentrációban, volumenben történnek, ha pedig valamilyen szabálytalanság gyanúja merül fel, megteszi a szükséges lépéseket, függetlenül attól, hogy érkezett-e bejelentés. Leszögezte: a felügyelet most azonban ezt nem látta indokoltnak.

Mesterházy Attila múlt hétfőn azt mondta: egyes információk szerint az előző héten olyan tőzsdei tranzakciók történhettek, amelyek az OTP-részvények árfolyamának várható esésére spekuláltak. Hozzátette, ha igazak azok a piaci pletykák, amelyek szerint ezeket a kötéseket a Fidesz–KDNP végtörlesztésről szóló javaslatának előzetes ismeretében bonyolították le, az felveti a bennfentes kereskedés gyanúját, ezért elvárják a pénzügyi felügyelettől, hogy vizsgája ki ezeket az információkat. Az OTP-részvények kereskedését szeptember 9-én délután 10 százalékos árfolyamesés miatt felfüggesztették.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.