Nem kényszeríthető ki a veszélyes épületek felújítása

A fővárosi kormányhivatal szerint a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé a járókelőkre is veszélyt jelentő budapesti társasházi épületek felújításának kikényszerítését.

MNO
2011. 09. 14. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest Főváros Kormányhivatala kedden azt közölte: nincs hatékony jogi szabályozás az épületek megfelelő állapotának biztosítására, a veszélyhelyzetek megelőzésére. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a házak megfelelő állapotban tartása a tulajdonosok kötelessége, ám számos társasház lakóközössége – jórészt anyagi okok miatt – nem képes megfelelő állapotban tartani az épületet. A legtöbb önkormányzat társasházi pályázatokkal, továbbá úgynevezett veszélykerettel támogatja az épületek megújítását, de ezek a források is korlátozottak, és több lakóközösség még a szükséges önerőt sem tudja kigazdálkodni.

A jelenlegi jogszabályok alapján az építéshatóság kötelezést adhat ki a veszély elhárítására, de ettől nem lesz pénzük a társasházi tulajdonosoknak a szükséges javítások elvégzésére – fogalmaztak, hozzátéve, hogy ez a kötelezés nem kellően hatékony eszköz. Tovább bonyolítja a helyzetet az is, hogy a rossz állapotú házak egy részében az adott önkormányzat is tulajdonostárs, így a polgármesteri hivatalok jegyzőihez tartozó építéshatóságtól nehezen várható el, hogy – közvetetten – az önkormányzat költségvetését terheljék a kötelezésekkel.

A fővárosban működik ugyan mérnökügyelet, de ennek nem feladata az épületek állapotának felmérése; csak akkor intézkedhet, ha már „bekövetkezett a káresemény” – tájékoztatott a kormányhivatal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.