Nem lassít a török expressz

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a török gazdaság a második negyedévben, és az ipari miniszter az év egészében is 7-8 százalékos növekedést vár.

MNO
2011. 09. 12. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai össztermék 8,8 százalékkal gyarapodott a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, miközben elemzők 6,4 százalékos növekedést vártak. Az első negyedévi növekedési adatot árnyalatnyit felfelé módosították, 11,6 százalékra az első becslésben szereplő 11,0 százalékról. Tavaly 9 százalékkal nőtt a GDP. A török gazdaság 2002 és 2007 között a történetének leghosszabb – átlagosan évi 6-7 százalékos – növekedési időszakán ment keresztül. A gazdaság ráadásul ellenállónak mutatkozott a globális pénzügyi válsággal szemben, amire erős fellendüléssel válaszolt. Nagy gondot okoz azonban az, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya folyamatosan növekszik – 2010-ben elérte a GDP 6,8 százalékát –, és meghaladta az 5 milliárd dollárt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.