időjárás 14°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Nem lesz magyar képviselő a parlamentben?

MNO
2011.09.20. 18:38

Sajtóértesülés szerint Kárpátalja két meghatározó politikai ereje, a Régiók Pártja (PR) és az Egységes Centrum (JC) a jövőre esedékes ukrán parlamenti választások előtt egy évvel fele-fele arányban felosztotta egymás közt a megye egyéni választókerületeit, nem hagyva esélyt más jelöltek számára.

A Zakarpattya.net.ua hírportál kedden arról adott hírt, hogy nem hivatalos, de megbízható forrásból úgy értesült, a Kárpátalján domináns szerepet játszó PR és JC formálisan megegyezett arról, hogy a megye hat egyéni választókerületében fele-fele arányban indít saját jelölteket.

A híroldal körzetek szerint meg is nevezi a két párt potenciális támogatottjait. Ebből kiderül, hogy a legtöbb magyar nemzetiségű választót számláló nagyszőlősi–beregszászi választókerületben Ivan Busko, a megyei állami közigazgatási hivatal első elnökhelyettese indul a PR támogatásával.

A cikk szerint akkor, amikor Kárpátalja két legerősebb politikai pártja vetélkedés helyett lepaktál egymással, más politikai erők jelöltjeinek alighanem minimálisra csökkennek az esélyei.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) korábban levélben fordult az ukrán állam vezetőihez, hogy a 2012 októberében esedékes, vegyes rendszerű parlamenti választások előtt Kárpátalján hozzanak létre egy magyar többségű választókerületet, így biztosítva esélyt arra, hogy a kárpátaljai magyarság ismét saját képviselőt juttathasson be az ukrán parlamentbe.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.