Nem lesz magyar képviselő a parlamentben?

Sajtóértesülés szerint Kárpátalja két meghatározó politikai ereje, a Régiók Pártja (PR) és az Egységes Centrum (JC) a jövőre esedékes ukrán parlamenti választások előtt egy évvel fele-fele arányban felosztotta egymás közt a megye egyéni választókerületeit, nem hagyva esélyt más jelöltek számára.

MNO
2011. 09. 20. 18:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zakarpattya.net.ua hírportál kedden arról adott hírt, hogy nem hivatalos, de megbízható forrásból úgy értesült, a Kárpátalján domináns szerepet játszó PR és JC formálisan megegyezett arról, hogy a megye hat egyéni választókerületében fele-fele arányban indít saját jelölteket.

A híroldal körzetek szerint meg is nevezi a két párt potenciális támogatottjait. Ebből kiderül, hogy a legtöbb magyar nemzetiségű választót számláló nagyszőlősi–beregszászi választókerületben Ivan Busko, a megyei állami közigazgatási hivatal első elnökhelyettese indul a PR támogatásával.

A cikk szerint akkor, amikor Kárpátalja két legerősebb politikai pártja vetélkedés helyett lepaktál egymással, más politikai erők jelöltjeinek alighanem minimálisra csökkennek az esélyei.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) korábban levélben fordult az ukrán állam vezetőihez, hogy a 2012 októberében esedékes, vegyes rendszerű parlamenti választások előtt Kárpátalján hozzanak létre egy magyar többségű választókerületet, így biztosítva esélyt arra, hogy a kárpátaljai magyarság ismét saját képviselőt juttathasson be az ukrán parlamentbe.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.