Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Nem mozdul Gábor Áron ágyúja

Székelyföldön, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban marad Gábor Áron egyetlen megmaradt ágyúja, miután a Kovászna megyei tanács elfogadta az ezt lehetővé tevő határozatot.

MNO
2011. 09. 30. 19:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1848/49-es szabadságharc jelképének számító ágyú a bukaresti Román Nemzeti Múzeumé volt, ezért a Székely Nemzeti Múzeumot működtető megyei önkormányzatnak egy cserét kellett elfogadnia. Ennek értelmében az eredeti ágyúért cserébe a székelyföldi múzeum 21 erősdi kerámiát, illetve 61 dák ezüstérmét, valamint Gábor Áron ágyújának hiteles másolatát adja át a bukaresti múzeumnak. A megyei önkormányzatnak pénteken az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Magyar Polgári Párt (MPP) frakciója ellenezte a cserét, ezért tartózkodtak a szavazáskor, de a 22 támogató voks végül elegendő volt a határozat elfogadásához.

Varga Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója az Új Magyar Szó című napilapnak elmondta: 3054 darab dák érme van a múzeum tulajdonában, ebből 61-et adnak át a fővárosi múzeumnak, a 12 erősdi kerámia pedig mindössze négy százalékát jelenti a sepsiszentgyörgyi múzeumban lévő erősdi kincseknek, így az intézménynek sem a vagyona, sem a becsülete nem csorbul.

Az 1848/49-es szabadságharc idején Gábor Áron az első két vaságyúját az erdővidéki Bodvajon öntötte, majd székely harangokból Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen bronzágyúkat készített. A több mint hetven ágyúból csak egy került elő, ezt 1906-ban a kézdivásárhelyi Rudolf kórház udvarán végzett csatornázási munkálatok alkalmával találták meg.

Az ágyút 1923-ban állították ki a Székely Nemzeti Múzeumban, majd 1971-ben szállították a román fővárosba, amikor megalakult a bukaresti Országos Történelmi Múzeum. Az ágyú tehát eredetileg a szentgyörgyi múzeumé volt, az MPP-sek ezért kifogásolták a cserét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.