Nem tud megjelenni a tárgyaláson

Nem tud megjelenni és tanúvallomást tenni a Mubarak-per vasárnapi tárgyalásán az egyiptomi fegyveres erők főparancsnoka, ideiglenes államfő, mert az ország biztonsági ügyeivel kell foglalkoznia – jelentette az al-Arabíja arab hírtelevízió.

MNO
2011. 09. 11. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mohamed Huszein Tantávi tábornok február 11-én vette át az államfői hatalmat a lemondásra kényszerült Hoszni Mubaraktól. Az előző húsz évben Mubarak védelmi minisztere volt, s ezt a tisztséget megőrizte az új kormányban is.

A tábornok beidézését Mohamed Damati, a januári–februári felkelést megtorló fegyveres akciók áldozatainak családjait képviselő ügyvédek közös képviselője kérte a bíróságtól, miután Mubarak perének hétfői, harmadik tárgyalásán egyik beidézett tanú sem tette a volt államfőt felelőssé a demokráciát követelő tüntetők lövetéséért.

A hétfői meghallgatáskor többségben voltak azok a tanúvallomások, amelyek révén nem lehetett alátámasztani a vádat, hogy Mubaraknak része volt a tüntetők ellen szóló tűzparancsok kiadásában, s a megtorlások 850 halálos áldozatának hozzátartozói csalódottságukat fejezték ki, úgy fogalmazva, hogy a „vád tanúi a védelem tanúivá” alakultak át a bíróság előtt.

Az ügyvédek vallomástételre szeretnék bírni Szami Annant, a hadsereg vezérkari főnökét, valamint Omár Szulejmánt, az egyiptomi titkosszolgálatok volt főnökét is, akit Mubarak nem sokkal bukása előtt nevezett ki alelnökké. Szulejmán korábban azt mondta, hogy Mubaraknak a tüntetések napjaiban tudomása volt „minden egyes lövésről”, amit a tömegre leadtak.

A vezérkari főnöknek hétfőn kell tanúvallomást tennie. A bíróság előre jelezte, hogy Tantávi és Annan meghallgatására nemzetbiztonsági okokból zárt ajtók mögött kerül sor. Az áldozatok ügyvédjei vasárnap felháborodottan reagáltak arra, hogy nem engedték be őket a tárgyalóterembe, miközben a vádlottak jogi képviselői valamennyien bemehettek.

Egyelőre még nem érkezett meg a kairói bíróságra a legfőbb vádlott, Hoszni Mubarak. A 83 éves, kórházban ápolt Mubarakot a szerdai tárgyalási napon is hordágyon tolták be a tárgyalóterembe, miután helikopterrel szállították a pernek otthont adó rendőriskola épületéhez Kairóba. A volt államfőt gyilkossággal és korrupcióval vádolják, s akár halálbüntetést is kaphat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.