Nem von vissza pénzt a kórházaktól az egészségbiztosító

Szó sincs arról, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a nemzeti erőforrás miniszter által a kórházak számára jóváhagyott 660 millió forintot visszavonná. Az intézmény a hatályos jogszabályoknak megfelelően teljesíti fizetési kötelezettségeit – közölte szerdán az OEP sajtó- és tájékoztatási főosztálya.

MNO
2011. 09. 14. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény a HVG online kiadásának egy keddi cikkére reagál, amely szerint egy pénteken kihirdetett kormányrendelet egyik szakaszára hivatkozva az OEP a korábban a nemzeti erőforrás miniszter által a kórházak számára jóváhagyott 660 millió forintot visszavonná. Csete Beáta főosztályvezető szerint az írás valótlanságot állít, amivel nemcsak a betegekben keltett alaptalanul riadalmat, hanem az érintett kórházak, rendelők vezetőit is megtévesztette. „Természetesen minderről szó sincs, az OEP a hatályos jogszabályoknak megfelelően teljesíti fizetési kötelezettségeit” – írja a főosztályvezető.

A közlemény szerint a cikkben idézett, szeptember 9-i Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet egy 2008-ban megjelent jogszabály, az úgynevezett többletkapacitási eljárások befogadásának menetét pontosítja. A módosító rendelkezés szeptember 10-én lépett hatályba, s kizárólag az ezt követően indított eljárásokra fogalmaz meg új szabályokat. Semmilyen visszamenőleges hatályú rendelkezést nem tartalmaz, és nem ad felhatalmazást arra az OEP-nek, hogy visszamenőlegesen egy a szakminiszter által jóváhagyott kifizetést visszavonjon.

A módosítás eredményeként a korábbi kormányrendelet egyebek mellett kiegészült egy technikai jellegű bekezdéssel is. Az új rendelkezés arra irányul, hogy a többletkapacitási pályázaton nyertes szolgáltató ne szerepeljen duplán az OEP nyilvántartásában, törlésre kerüljön a még befogadásra váró pályázók listájáról. Az egészségbiztosító az előzetes befogadásokról évenkénti bontásban nyilvántartást vezet, amelyet minden év február 28-ig a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben és az OEP, valamint az OTH honlapján közzé kell tenni. Ebből a nyilvántartásból kell – értelemszerűen – törölni azokat a tételeket az előzetesen befogadottak listájáról, amelyeket az egyszerűsített többletkapacitás-befogadási eljárás során már befogadtak, és szerződéskötésre, -módosításra került sor az érintett szolgáltatókkal.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó szerv – hangsúlyozza a közlemény –, így kizárólag a hatályos jogszabályok alapján járhat el. Tette ezt akkor is, amikor a nemzeti erőforrás miniszter jóváhagyásával augusztus 1-jei hatállyal az egyszerűsített többletkapacitási eljárásban befogadott csaknem 40 járó- és fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézménnyel kezdeményezte a finanszírozási szerződés megkötését, összesen 660 millió forint értékben. Az esetfinanszírozású eszközökre szánt keret 1,68 milliárd forinttal emelkedett, továbbá a miniszteri járóbeteg-szakellátási többletkeret is szétosztásra került 2011. július elsejétől 1,5 milliárd forint értékben. A főosztály tájékoztatása szerint mindezeket figyelembe véve 3,84 milliárd forint értékben kötött szerződést az OEP a szolgáltatókkal, amelyhez az Egészségbiztosítási Alapban a szükséges pénzeszköz rendelkezésre áll.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.