Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Németország is igent mondott az uniós támogatási alapra + Képek

Hatalmas többséggel – az ellenzéki képviselők támogatásával – a német Bundestag csütörtökön megszavazta a kibővített euróövezeti támogatási alapot.

MNO
2011. 09. 29. 10:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úgynevezett EFSF mellett 523 képviselő szavazott, míg ellene 85. Három képviselő tartózkodott a szavazástól. A szavazás kétszeresen is közvetett diadal a német kancellár számára. A végeredmény szerint ugyanis Angela Merkel az úgynevezett kancellári többséget is megszerezte. Az előzetes kételyek ellenére a konzervatív és liberális koalíciós képviselők a szükséges számban sorakoztak fel a mentőcsomag mögött.

Az összesen 330 koalíciós képviselő közül 315 támogatta a pénzügyi segélyalapot, míg a kancellári többséghez minimum 311 kormánypárti szavazatra lett volna szükség. A kibővített pénzügyi mechanizmust mind a 17 euróövezeti tagállamnak meg kell szavaznia. Németország ezek sorában a 11. volt.



Az összesen 620 képviselő csaknem 90 százaléka a Görögország és a többi eladósodott ország megsegítése mellett szavazott. Az első értékelések szerint mindez jelentős lépést jelent az euró megszilárdításának útján, amivel Merkel kancellár – és az EFSF támogatói – mindvégig érveltek.

A nagy izgalommal várt szavazást rendkívül éles vita előzte meg, amelyben mind a támogatók, mind az ellenzők újból ismertették érveiket. Az előbbiek Wolfgang Schäuble pénzügyminiszterrel az élen azt hangsúlyozták, hogy a 440 milliárd euró mozgósítását lehetővé tévő euróövezeti támogatási csomag – amelyben a német kezességvállalás legkevesebb 211 milliárd eurót tesz ki – nem elsősorban az arra ráutalt országok megsegítését, hanem mindenekelőtt az euró megszilárdítását célozza. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a 2013-ig érvényben lévő EFSF-nek – hivatalos nevén az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköznek – a jelenlegi helyzetben nincs alternatívája.



Ezzel szemben az ellenzők – köztük néhány tekintélyes kormánypárti képviselő is – azt a véleményt fogalmazták meg, hogy az általuk rendkívül kockázatosnak tartott támogatási alap csak az időnyerést szolgálja, az eladósodás problémáját nem oldja meg, csak elodázza azt. Többen arra mutattak rá, hogy a 211 milliárd eurós garanciavállalással Németország olyan terhet vállal, amely a jövő generációinak életét teszi nehézzé. Az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek pártja támogatták a nemzetközi segélyalapot.

A két párt vezérszónokai ugyanakkor élesen bírálták a kancellárt és a kormányt, azt állítva, hogy az elmúlt időszakban a pénzügyi mentőcsomagokkal kapcsolatban folytatott ingadozó és késedelmes politikájával hozzájárult a válság éleződéséhez és elvesztette a lakosság bizalmát. Peer Steinbrück volt pénzügyminiszter azt rótta fel, hogy a kormány nem tájékoztatta megfelelően a lakosságot a támogatás valódi céljairól, és úgy vélte, hogy a koalíció nem is rendelkezik világos koncepcióval a válság megoldásának jövőjét illetően.



Szakértők szerint Angela Merkel számára a szavazási eredmény – minden bírálat ellenére – több tekintetben is ösztönzőt jelenthet. Ebből a szempontból fontos az általában csak a kancellár megválasztásához, illetve bizalmi szavazáshoz szükséges többség megszerzése. Ennek hiánya esetén ugyanis a koalíció újabb támadási felületet nyitott volna maga ellen az ellenzék számára, és a külföld bizalma is megrendült volna a Merkel vezette német kormánykoalíció iránt. Egy nappal a csütörtöki szavazás előtt az említett kancellári többség még felettébb bizonytalannak tűnt. A szükséges többség elmaradása pedig a kormánykoalíció cselekvőképességét veszélyeztethette volna.



(Fotók: Reuters)

A szavazás kapcsán különös intermezzót okozott, hogy valamennyi párt élesen bírálta Norbert Lammertet, a Bundestag konzervatív elnökét. A CDU-s politikus ugyanis a megengedettnél jóval hosszabb ideig hagyta beszélni az EFSF két legélesebb kormánypárti bírálóját. A konzervatív Klaus-Peter Willsch és a liberális Frank Scha:ffler egyaránt a koalíció súlyos hibájaként rótta fel a mentőcsomag támogatását és felmérhetetlen pénzügyi kockázatokról beszélt.

Köztudomású, hogy Lammert maga is a bírálók közé tartozott, végül azonban igennel szavazott. A legtekintélyesebb ellenzőnek számító Wolfgang Bosbach, a Bundestag konzervatív belbiztonsági felelőse pedig azt állította, hogy megengedhetetlen módon gyakoroltak nyomást rá álláspontjának megváltoztatása érdekében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.