Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Népszavazás lesz a megaberuházásról

A baden-württembergi tartományi parlament szerdán a várakozásoknak megfelelően elutasította a zöld–szociáldemokrata (SPD) koalíciós kormány azon szándékát, hogy felmondják a Stuttgart 21 néven emlegetett főpályaudvar környéki megaberuházást. Ugyanakkor a képviselők több mint harmada támogatta, hogy népszavazást írjanak ki a projektről.

MNO
2011. 09. 29. 3:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baden-Württemberg tartomány így várhatóan november 27-én referendumon mond véleményt a kormány tervéről, hogy kiszállna a közel 4,5 milliárd eurós (több mint 1200 milliárd forint) projektből, amelyben 824 millió euróval venne részt. A nagyberuházás a főpályaudvar átépítését, a városi vágányok föld alá helyezését, a Stuttgart–Ulm közötti expresszvonal kiépítését és a stuttgarti repülőtérhez új sínpár lerakását tartalmazza.

Az ellenzéki kereszténydemokrata (CDU), a szabad demokrata (FDP) és a kormánypárti megosztott szociáldemokrata képviselők egy része leszavazta a zöld–szocialista koalíció törvényjavaslatát, amelynek értelmében a tartomány kiszáll a beruházásból. Így a kormánynak már csak egyetlen eszköze maradt, a korábban kezdeményezett, főként környezetvédők által felkarolt népszavazás kiírása. Ennek szövegében a kormány már egyetértésre jutott – ha a kicsit körülményesen megfogalmazott kérdésre a többség igennel voksol, akkor az a szerződéses megállapodás felmondására jogosítaná a kormányt. A projekt kezdetektől vitatott, tavaly több tömegtüntetést is tartottak, egy alkalommal a rendőrség brutálisan lépett föl a tüntetőkkel szemben.

A projektet még az előző, kereszténydemokrata többségű tartományi parlament hagyta jóvá, amelyet az akkori kormány tiszta szívből támogatott. A Zöldek azonban tavasszal történelmi győzelmet arattak nem utolsósorban a projekt elvetésének programjával. Vezetőjük Winfried Kretschman tartományi miniszterelnök lett, miután koalícióra lépett az SPD-vel. Éppen a napokban derült ki, hogy a tervek szerint 2016-ra elkészülő projekt máris óriási pluszköltségekkel terhelt, és ezek alighanem meghaladják a csupán biztonságként beállított 4,5 milliárd eurót. Eddig a legkockázatosabbnak ítélt becslés is 4,1 milliárdból indult ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.