Netanjahu hallani sem akar róla

Izrael nem fog moratóriumot elrendelni az újabb zsidó telepépítkezésekre, hogy ezzel csalogassa vissza a palesztinokat a tárgyalóasztalhoz – hangoztatta az izraeli miniszterelnök.

MNO
2011. 09. 27. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Jerusalem Postnak adott keddi interjúban Benjámin Netanjahu úgy vélekedett, az építési moratórium követelése csupán ürügy a palesztinok részéről ahhoz, hogy kitérhessenek a tárgyalások felújítása elől.

A közel-keleti kvartett (az Egyesült Államok, az ENSZ, az EU és Oroszország) a múlt héten arra szólította fel Izraelt és a palesztinokat, hogy egy hónapon belül újítsák fel a béketárgyalásokat, és 2012 végéig jussanak el a közel-keleti válságot rendező végső megállapodáshoz. A kvartett nem ejtett szót a megszállt területeken lévő zsidó telepek építkezéseiről, csupán arra intette a feleket, hogy tartózkodjanak a „provokatív lépésektől”.

A palesztin fél a felszólításra reagálva viszont értésre adta, hogy a telepbővítések teljes befagyasztása nélkül nem hajlandó tárgyalni Izraellel.

Netanjahu a lapinterjúban közölte: nem áll szándékában beleszólni a belügyminisztérium településtervezési osztályának a dolgába. A testület kedden vitatja meg azt a tervet, amelynek értelmében több mint 700 új lakás épülne Jeruzsálem Gilo nevű negyedében. „Nincs ebben semmi új – hangoztatta a kormányfő. – Tervezünk és építünk Jeruzsálemben, ahogy azt minden izraeli kormány tette az 1967-es háború befejeződése óta.”

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.