Netanjahu hiúsította meg a kopromisszumot?

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő meghiúsította, hogy kompromisszumos megoldás szülessen Törökországgal a Gázába tartó segélyflottilla tavalyi lerohanásával kapcsolatos bocsánatkérés ügyében – írta pénteki számában a Jediót Ahronót című izraeli lap.

MNO
2011. 09. 09. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökország ragaszkodik ahhoz, hogy Izrael bocsánatot kérjen amiatt a támadás miatt, amelyet kommandósai hajtottak végre tavaly május 31-én a segélyflottilla zászlóshajója, a Mavi Marmara ellen. Az incidensben nyolc török és egy török származású amerikai vesztette életét. Az ügy jelentősen rontott a két ország viszonyán, és izraeli bocsánatkérés híján Ankara alacsonyabb szintre helyezte a két ország diplomáciai kapcsolatait.

A Jediót Ahronót kiderítette, hogy a háttérben zajló diplomáciai egyeztetések végül is kompromisszumra vezettek. Ennek értelmében Izrael bocsánatot kért volna a „műveleti hibákért”, de nem magáért a támadásért. Törökország beérte volna ezzel. Netanjahu azonban nem szentesítette a kompromisszumot, pedig azt a védelmi minisztérium vezető tisztségviselői is támogatták – írta a Jediót Ahronót.

A miniszterelnök két közismert héjában, Móse Jaalonban, a stratégiai ügyek miniszterében és Avigdor Liberman külügyminiszterben talált támogatóra. A lap idézte Jaalont, aki szerint Recep Tayyip Erdogan török kormányfő valójában nem óhajtott őszintén kompromisszumos megoldást, és arra törekedett, hogy ürügyet találjon antiszemita kampányának fokozására.

Az ENSZ a szeptember 1-jén nyilvánosságra hozott, úgynevezett Palmer jelentésben fejtette ki véleményét, túlzottnak és ésszerűtlennek minősítve azt az izraeli döntést, hogy nagy erővel és előzetes figyelmeztetés nélkül vonta ellenőrzés alá a hajókat. Megállapította azonban azt is, hogy nemzetközi jogi szempontból jogszerű volt a Gázai övezet elleni izraeli blokád. A jelentés ugyanakkor úgy vélte, hogy a hat hajóból álló flottilla meggondolatlanul cselekedett, amikor megpróbálta erőszakkal áttörni a Hamász palesztin iszlamista szervezet által ellenőrzött Gázai övezet körüli blokádot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.