Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Nincs alternatívája a magyar–szlovák kiegyezésnek

Balogh Csaba új pozsonyi magyar nagykövetnek meggyőződése, hogy a magyar–szlovák megbékélésnek, kiegyezésnek nincs alternatívája.

MNO
2011. 09. 30. 8:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Azt gondolom, remélhető az elmozdulás. Ha a kapcsolatrendszert stratégiai szempontból nézzük, egyértelmű, hogy a megbékélésnek, a kiegyezésnek nincs alternatívája” – állítja a nagykövet abban az interjúban, amely a Szabad Újság című szlovákiai magyar társadalompolitikai hetilap legújabb számában jelent meg.

„Mind Magyarország, mind Szlovákia számára fontos a rendezés kérdése. Magyarország erős Európát akar, amely azonban nem létezhet erős Közép-Európa nélkül, s az erős Közép-Európa pedig elképzelhetetlen az erős magyar–szlovák együttműködés nélkül. A magyar kormánynak ez egyértelmű célkitűzése. Hiszek abban, hogy előrelépést érhetünk el” – fejtette ki a diplomata, aki alig tíz napja adta át megbízólevelét Ivan Gasparovic szlovák államfőnek.

Balogh Csaba úgy véli: nagy gond, hogy a két társadalom nem sokat tud egymásról. „Különösen a szlovák társadalomban meglehetősen hiányos és fals kép alakult ki a magyarokról, Magyarországról. De be kell vallanunk, Magyarországon is keveset tudunk a mai szlovák társadalomról” – jegyezte meg.

A szlovákiai magyarsággal kapcsolatban meggyőződése, „hogy a szlovákiai magyarság útja a közös érdekérvényesítés. Az itteni magyar politikusok és a magyar politikai vezetés számára is egyértelmű: a jelenlegi megosztottság nem használ a közösségnek” – mondta a diplomata.

A magyar kormánynak a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártjához (MKP), illetve a kormánykoalíciós Híd magyar–szlovák párthoz való viszonyulásáról elmondta, hogy „a magyar kormány álláspontja világos, s ezt az álláspontot meggyőződéssel tudom képviselni: az MKP a felvidéki magyar közösség érdekeinek a hiteles képviselője. A szlovákiai magyarság politikai megosztása sem stratégiai, sem taktikai szempontból nem volt szerencsés lépés, már középtávon is a parlamentbe való bekerülést sodorhatja veszélybe mindkét párt esetében. Az etnikailag vegyes párt létrehozása és működése egy olyan előzmények nélküli kísérlet, amelynek a közösség identitásának megőrzésére gyakorolt hatásait nem érezzük.”

A Híddal kapcsolatban a magyar nagykövet hozzátette: „a jó szándékot, s azt, hogy a párt képviselni kívánja ezeket az (magyar) ügyeket, nem vitatom, de a gyakorlat azt mutatja: a magyar közösség számára fontos kérdésekben nehezen tudja keresztülvinni elképzeléseit”.

Ami Budapest és Pozsony államközi viszonyát illeti, Balogh Csaba kifejtette: „azt gondolom, a (szlovák) kormánykoalíció pártjai alapvetően érdekeltek a viszonyrendezésben, csak minden bizonnyal a rendezés alatt magyar és szlovák oldalon is mást értünk. Mi a felvidéki magyar közösség sorsának, helyzetének a rendezését, a jogegyenlőség megteremtését értjük a viszonyrendezés alatt, de nem biztos, hogy szlovák részről épp ezt értik alatta.”

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.