Nincs esélye a szovjet címernek

A szovjet címer közösségi védjegyként történő lajstromozását akkor is meg kell tagadni, ha az csupán egyetlen tagállam közrendjével vagy közerkölcsével ellentétes – mondta ki kedden az Európai Unió törvényszéke.

MNO
2011. 09. 20. 11:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma azért került a testület elé, mert még 2006-ban a Couture Tech Ltd. nevű cég (egy orosz divattervező nemzetközi tevékenységéhez köthető társaság) védjegy-bejelentési kérelmet terjesztett elő az illetékes uniós hivatalnál (OHIM), a szovjet címerre nagyon hasonlító ábrás megjelölés védjeggyé nyilvánítása iránt. Az OHIM a kérelmet elutasította, mivel egyes tagállamok (Magyarország, Lettország és a Cseh Köztársaság) jogi szabályozása és közigazgatási gyakorlata alapján úgy ítélte meg, hogy a szóban forgó szimbólumokra az Európai Uniónak a szovjet rezsim egykori befolyása alá tartozó részén élő lakosság jelentős része úgy tekint, hogy azok a közrendbe vagy a közerkölcsbe ütköznek.

A Couture Tech Ltd. később a határozat hatályon kívül helyezése iránt indított keresetet az uniós bíróság előtt, keddi ítéletében a testület azonban megerősítette az elutasítást. Megállapította egyebek között, hogy a közrend és a közerkölcs fogalmát az egyes tagállamok sajátos körülményeit figyelembe véve kell értelmezni.

Az ítélet külön emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a sarló, a kalapács és az ötágú vörös csillag a jogszabályok szerint is önkényuralmi jelképeknek minősülnek, és használatuk a közrendbe ütközik.

A testület kimondta, hogy a szovjet címer lajstromozását ezért akkor is meg kell tagadni, ha az csupán egyetlen EU-tagállam szabályozásával ellentétes – szögezte le az uniós bíróság a Luxembourgban ismertetett ítéletben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.