Nincs már kollektív bűnösség a Vajdaságban

A vagyon-visszaszármaztatási törvény tervezetével kapcsolatosan a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nyilvánvalóvá tette, hogy semmilyen körülmények között nem fog egy olyan törvényre szavazni a szerb parlamentben, amely bármilyen formában tartalmazza a kollektív bűnösség elvét.

MNO
2011. 09. 21. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A vajdasági magyarság számára törlődött a kollektív bűnösség elve a vagyon-visszaszármaztatásról szóló törvény tervezetéből” – nyilatkozta a vajdasági Magyar Szónak Varga László, aki a VMSZ képviselőjeként vesz részt a szerb parlament munkájában.

A képviselő elmondta, hogy miután ismertté vált a vagyon-visszaszármaztatási törvény első tervezete, a VMSZ világossá tette, hogy „semmilyen körülmények között nem tud egy olyan törvényre szavazni, amely bármilyen formában tartalmazza a kollektív bűnösség elvét” – olvasható a Magyar Szó internetes kiadásában.

Varga László elmondta: időközben azonban a szerb kormány „elfogadott egy saját módosítási indítványt, amely szerint az úgynevezett megszálló erők csak abban az esetekben záródnak ki a vagyon-visszaszármaztatási folyamatból, ha külföldi állampolgárként vettek részt a második világháborúban. A vajdasági magyarság esetében tehát törlődött a kollektív bűnösség elve.”

A vajdasági magyarság egyik parlamenti képviselőjeként Varga László nyilatkozatában hangsúlyozta: ennek az ügynek a lezárásához jelentős mértékben hozzájárult Martonyi János magyar külügyminiszter minapi belgrádi látogatása, amelynek során a magyar diplomácia vezetője kifejtette, hogy „Magyarország, sőt az Európai Unió sem tudja elfogadni a kollektív bűnösség egyik formáját sem”. A kollektív bűnösség elvének eltörlése azért is fontos – mondta Varga László képviselő –, mert valószínűsíthető, „hogy a néhány napja visszavont és a rehabilitálásról szóló törvényből is kiiktatják a kollektív bűnösség elvét”.

A vagyon-visszaszármaztatási törvény általános vitája szerdán kezdődik a szerb parlamentben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.