„Nincs oka elnézést kérni” + Képek

Szembesítették Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezetőjét csütörtökön Párizsban Tristane Banon újságíró-regényíróval, aki nemi erőszak kísérlete miatt tett panaszt ellene.

MNO
2011. 09. 29. 19:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyomozók előtt történt mintegy két és fél órás szembesítést követően – amelyen az ügyvédek nem voltak jelen – egyikük sem kívánt nyilatkozni az utcán várakozó mintegy hatvan újságírónak. Henri Leclerc, a volt IMF-vezér jogi képviselője utóbb annyit elárult, hogy egyik fél sem változtatott álláspontján. Arra a kérdésre, hogy Strauss-Kahn kifejezte-e sajnálatát, az ügyvéd azt válaszolta: „Nincs oka elnézést kérni.” A France2 közszolgálati televízió értesülése szerint a szembesítés feszült hangulatban, de udvariasan zajlott le.



Banon még júliusban emelt panaszt a volt IMF-vezér ellen egy 2003. februári találkozón lezajlott eset miatt, amely a nő szerint dulakodással ért véget. A politikus „képzelt jelenetnek” minősítette azt, amit a nő előadott, és rágalmazásért eljárást indított ellene. A TF1 francia kereskedelmi televíziónak adott interjúban pedig azt mondta, hogy „semmilyen erőszak” nem történt a randevún.



Sajtóértesülések szerint korábbi rendőrségi kihallgatásán Strauss-Kahn azt beismerte, hogy annak idején közeledni próbált a nőhöz, s a 2003-ban lezajlott találkozó során megpróbálta megcsókolni őt, de a kísérlet sikertelensége nyomán feladta.



(Fotók: Reuters)

A párizsi ügyészségnek három lehetősége: vagy nem emel vádat bizonyíték hiányában, vagy szexuális zaklatásnak minősíti az esetet, amelynek elévülési ideje három év. Amennyiben megalapozottnak tartja a nemi erőszak kísérletének gyanúját, megindíthatja a vádemelési eljárást a bíróságon, miután ennek a bűncselekménynek tíz év az elévülési ideje Franciaországban. Banon jelezte: amennyiben az ügyészség ejti a panaszát, vizsgálóbíróhoz fordul, és felülvizsgálatot kér.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.