Nincs visszaút: mindenki biztos a görögök összeomlásában

A nemzetközi adósságpiacon jelen lévő államadósok esetében példátlan magasságba emelkedett a görög államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árfolyama a hétfői londoni kereskedésben, jelezve, hogy a piac most már gyakorlatilag tényként árazza a görög államadósság-törlesztés fenntarthatatlanná válását.

MNO
2011. 09. 12. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint az ötéves futamidejű görög kormánykötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a 3500,4 bázispontos előző záróról 4700 bázispont – tízmillió euró görög államadósságra 4,7 millió euró – fölé drágult a hétfői kereskedés végére a londoni piacon.

A CMA számítási modellje alapján ez a CDS-díjszabás azt jelenti, hogy a piaci szereplők jelenleg 96 százalékos valószínűséggel árazzák – vagyis most már csaknem teljesen biztosra veszik – Görögország mint államadós törlesztésképtelenné válását. A fejlett ipari térségből soha egyetlen ország törlesztéskockázati díjszabása nem került a most elért görög CDS-középárfolyamnak még a közelébe sem.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.