Nyolcvanmilliárdból fejlesztenék a Liszt Ferenc repülőteret

A szállodaépítés az egyik eleme a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 300 millió eurós (82,5 milliárd forint) fejlesztési tervének, amely a következő 10-15 évben valósulhat meg – mondta René Droese, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) ingatlanfejlesztési igazgatója a Világgazdaságnak.

MNO
2011. 09. 12. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap hétfői számában megjelent cikk szerint 2014-re készülhet el a repülőtéri kapcsolattal rendelkező, 3-4 csillagos, több mint 200 szobás szálloda. Még tart a tervezés, s a szerződést 2012-ben írják alá a beruházóval. Az építkezés 2013 elején kezdődhet. A 25 millió eurós beruházást az ingatlanfejlesztő finanszírozná, de a paramétereket a BA szabja meg. A terv ugyan már 2008-ban elkészült, de a válság miatt „jegelni” kellett. A beruházásnak van még egy „adminisztratív” akadálya, amelynek elhárításáról előrehaladott tárgyalások folynak a kormánnyal: engedélyezzék, hogy a BA vagyonkezelésébe kapott földterületen harmadik fél folytasson fejlesztést.

A beruházások által a jelenlegi 12 ezer mellett 10 ezer új munkahely jöhet létre a repülőtéren és a hozzá kapcsolódó létesítményekben. A fejlesztési elképzelés része a Cargo City légiáru-kicserélő központ, amelynek tervezése és engedélyeztetése már folyik, s az első fázis építése jövőre kezdődhet meg. Távolabbi elképzelés a 6-8 irodaépületből álló irodapark. Ez és a vecsési Market Centrallal szemben lévő területre tervezett Business Park-beruházás is harmadik fél bevonásával valósulna meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.