Obama személyesen közölte Abbásszal az USA véleményét

Az amerikai elnök személyesen közölte Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság vezetőjével, hogy ellenzi a palesztinok ENSZ-tagfelvételi kérelmének a benyújtását a Biztonsági Tanácshoz (BT). <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/811284" target="_blank"><strong>• Obama: Megállapodás kell a konfliktus befejezéséhez</strong></a>

MNO
2011. 09. 22. 10:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barack Obama szerda este New Yorkban találkozott Abbásszal, és az egyórás eszmecserén nem született előrehaladás a palesztinok kérelme ügyében – közölték fehér házi források. A tervek szerint Abbász pénteken kéri a BT-t arra, hogy a testület teljes jogú tagállamként vegye fel a világszervezetbe Palesztinát.

Az Egyesült Államok azonban már korábban többször jelezte: a BT állandó tagállamaként élni fog vétójogával, így a palesztin kérelem eleve kudarcra van ítélve. Ha az ENSZ Közgyűlése a palesztin kérelem mellett szavazna, annak elfogadására a végső szót még mindig a BT-nek kell kimondania.

Obama az ENSZ-közgyűlés idei ülésszakán szerdán felszólalva megismételte, szerinte az izraeli–palesztin konfliktusnak az ENSZ-szavazás helyett az érintett felek megállapodásával kell véget érnie. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezt követően, az amerikai elnökkel folytatott kétoldalú találkozója elején melegen üdvözölte Obama szavait, a palesztinok viszont csalódottságukat hangoztatták.

A palesztinok jelezték, hogy készek Nicolas Sarkozy francia elnök átmeneti megoldási javaslatát fontolóra venni. Sarkozy indítványa értelmében alternatívát jelenthet, ha a palesztinok az ENSZ-közgyűléstől kérik: jelenlegi megfigyelői státusukat emeljék a „nem tag megfigyelő állam” státusra. Ezzel párhuzamosan pedig újítsák fel a tárgyalásokat Izraellel, hogy egy éven belül megállapodhassanak a végleges békeszerződésben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.