időjárás 12°C Helga 2022. október 3.
logo

Október közepéig tudnak fizetni a görögök

MNO
2011.09.12. 15:15

A görög kormánynak nagyjából október közepéig van elegendő pénze ahhoz, hogy kifizesse kötelezettségeit, egyebek mellett az állami alkalmazottak bérét és a nyugdíjakat – mondta egy televíziós interjúban a görög pénzügyminiszter-helyettes.

Filiposz Szakinidisz a Mega kereskedelmi csatornának adott interjúban elmondta: a kormány igyekszik úgy manőverezni, hogy minél tovább kitartson a pénze és eleget tegyen fizetési kötelezettségeinek. „Most azon dolgozunk, hogy az állam problémamentesen funkcionáljon” – mondta a miniszterhelyettes.

A kis híján fizetésképtelenné vált Görögországot egy 110 milliárd eurós mentőcsomag húzta ki a csávából 2010 tavaszán, és azóta a hitelfeltételek teljesülésének függvényében jut hozzá negyedévente a pénzhez.

Most újabb részlet lenne esedékes, ám az IMF–EU–EKB-trojka szakértői a múlt héten Athénban járván még nem mondták ki a végső igent, mert néhány kiigazító intézkedést még szükségesnek tartottak. Válaszul Athénban vasárnap este bejelentették: két évre ingatlanadót vetnek ki, amiből be lehet tömni a trojka által kifogásolt 2 milliárd eurós lyukat a költségvetésben.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.