Októberben Budapestre látogat a szlovák köztársasági elnök

Ivan Gasparovics szlovák köztársasági elnök október 7-én és 8-án részt vesz a négy visegrádi ország államfőinek csúcstalálkozóján Magyarországon – közölte Marek Trubac, a szlovák államfő szóvivője hétfőn.

MNO
2011. 09. 26. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák államfő a csúcstalálkozó első napján Budapesten részt vesz a Közép-Európa gazdasági helyzete és kilátásai című konferencián, amelyre a Corvinus Egyetemen kerül sor. A tanácskozáson az államfők beszédet mondanak. A csúcstalálkozó második napján a köztársasági elnökök ellátogatnak Visegrádra, ahol közös és kétoldalú megbeszélésekre kerül sor.

A kétnapos csúcstalálkozóra Václav Klaus cseh, Broniszlaw Komorowszki lengyel és Ivan Gasparovics szlovák köztársasági elnök kapott meghívást a vendéglátótól, Schmitt Pál magyar államfőtől. Tavaly a négy visegrádi ország államelnöke a nyugat-csehországi Karlovy Varyban találkozott. A visegrádi csoport – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – idén februárban ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját.

Az eredeti nyilatkozatot a magyarországi Visegrádon írta alá 1991. február 15-én Václav Havel csehszlovák és Lech Walesa lengyel köztársasági elnök, továbbá Antall József magyar miniszterelnök. A szövetségi Csehszlovákiai kettéválásával, illetve az önálló Csehország és Szlovákia megalakulásával, 1993-ban a visegrádi hármasból négyes lett. A csoportosulás elnöki tisztségét most júliustól egy évig a Cseh Köztársaság tölti be. A cseh elnökség kiemelt figyelmet kíván fordítani az EU jövőbeni költségvetésére és a közös energiapolitikára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.