Olcsóbbak lesznek az egyetemi tankönyvek

Egyetemi professzorok mozgalmat indítottak az illegális tankönyv-sokszorosítás ellen, így hétfőtől számos tankönyvet olcsóbban vehetnek meg a felsőoktatásban tanulók – jelentette be Vecsenyi János, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 09. 12. 16:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon a felsőoktatási tankönyvek eladása rohamosan csökken, miután a hallgatók inkább illegálisan sokszorosítják a könyveket az eredeti ár töredékéért. Ezért az egyetemi professzorok összefogtak egy a hallgatók körében már ismert programszervező céggel, a MeexCo Kft.-vel, hogy olcsóbban lehessen megvenni az eredeti tankönyvet.

Vecsenyi János kifejtette: üzleti modelljük alapja, hogy nagy példányszámban állítják elő a tankönyveket, így alacsonyabb lesz a költség. Emellett igyekeznek jókor, jó helyen, jó könyveket kínálni, és az intenzívebb értékesítésnek köszönhetően mintegy harmadára csökkenthetik az árat. Vecsenyi János hangsúlyozta, hogy a tankönyveket nemcsak nyomtatott, hanem digitális formában is szeretnék forgalmazni. Utóbbi előnye többek között, hogy nem fekete-fehér, hanem színes, és arra is van lehetőség, hogy a hallgatók keressenek vagy kiemeljenek a szövegben.

A professzorok programjában egyelőre a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem vesz részt, de már felvették a kapcsolatot Debrecen, Miskolc, Szeged és Pécs egyetemeivel is.

Vecsenyi János elmondta: a kedvezményes árú tankönyveket bármelyik felsőoktatási intézmény hallgatója megvásárolhatja, csak annyi a feltétel, hogy legyen érvényes diákigazolványa. A professzor arra is kitért, hogy az új vállalkozás éves szinten 150 millió forintos nyereséggel számol, ennek egy részét a tankönyvkiadásba forgatják vissza. Vannak ugyanis kevésbé népszerű, de fontos könyvek is, amelyeket alacsonyabb példányszámban tudnak csak eladni, de ezeket is szeretnék kedvezőbb áron elérhetővé tenni a hallgatóknak.

A sajtótájékoztatón Balogh Balázs, a MeexCo Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a vállalkozás a fővárosban indul, de idővel szeretnének a többi egyetemi városban is értékesítési pontokat nyitni. Ezután akár már az idén Ljubljanában, a jövő évtől pedig holland városokban is megkezdik az értékesítést.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.