Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest létrehozását sürgeti az EU

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy hozzák létre az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtestet, valamint „európai készségútlevél” intézményesítésével biztosítsák az önkéntes tevékenység során szerzett szakmai képességek uniós szintű elismerését.

MNO
2011. 09. 20. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei esztendő az Európai Unióban hivatalosan „az önkéntesség európai éve”. Kedden az EU legfőbb végrehajtó testülete javaslatokat terjesztett elő arról, hogy miként kellene növelni az önkéntesség szerepét az uniós szakpolitikák megvalósításában. Viviane Reding igazságügyi EU-biztos adatai szerint jelenleg mintegy százmillió önkéntes tevékenykedik az unióban különböző területeken. Ezek a tevékenységek tette hozzá közvetlenül hozzájárulnak olyan uniós szakpolitikai célkitűzésekhez, mint például a társadalmi összetartozás, a foglalkoztatás, az oktatás, a készségfejlesztés és az uniós polgárság előmozdítása. E tevékenységekre vonatkozóan viszont nem létezik világos jogi keret, és az önkéntesek által megszerzett készségeket sem ismerik el maradéktalanul hangsúlyozta közleményében az Európai Bizottság.

A testület egyfelől indítványozta az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest 2012-ig történő felállítását. Másfelől felvetette, hogy az „európai készségútlevél” bevezetésével javítsák az önkéntes tevékenységek révén szerzett készségek elismerését. Ezen „útlevél” alapját az Europass nevű, szabványos online önéletrajz jelentené, és így a kompetenciákat átlátható és összehasonlítható módon rögzíthetnék.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.