Önmagát alakítja a mozgássérült sztár delfin

Filmsztár lett Winterből, a „mozgássérült” palackorrú delfinből: a viszontagságait bemutató, háromdimenziós, Delfines kaland című, családi filmet a hét végén mutatják be az észak-amerikai mozik.

MNO
2011. 09. 23. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kis delfin nem is érkezhetett volna alkalmasabb időben a clearwateri tengerészeti akváriumba. A nehéz gazdasági helyzetbe került nonprofit intézmény 2005 végén már épp arra készült, hogy bezárja kapuit a közönség előtt, amikor megérkezett a delfinborjú, amely egy rákcsapdában annyira megsérült, hogy amputálni kellett a farokuszonyát. A delfinlány életben maradt, de meg kellett tanulnia előbb a csonkkal, majd később egy kifejezetten a számára tervezett forradalmian új farokprotézissel úszni.

Winter kitartásának megható története fellelkesítette a médiát. Az akvárium látogatottsága négyszeresére nőtt, Winterrel kapcsolatos könyvek, játékok és egyéb merchandise termékek árasztották el a piacot. Csak idő kérdése volt, mikor készül játékfilm a megrázó és sokak számára reményt adó, igaz történetből.

A karizmatikus delfin önmagát játssza a tapasztalt állatfilmes, Charles Martin Smith (Szájkosaras kosaras) rendezésében készült produkcióban. A családi mozi fő szerepeit Harry Connick jr., Morgan Freeman, Ashley Judd és Kris Kristofferson alakítja. A film fő szála Winter igaz történetét követi, de a cselekményben fontos szerephez jut a bajba jutott delfinborjút megtaláló 11 éves kisfiú (Nathan Gamble) is, aki ugyancsak nehezen birkózik meg egy súlyos traumával: azzal, hogy apja elhagyta.

„Bámulatos, hogy milyen hatással van Winter az emberekre. Azt hittük, mi segítettünk neki, közben ő hússzor annyit tett értünk” – utalt Dan Strzemka, a delfin protézisét megtervező team egyik tagja arra, hogy a végtagjukat vesztett gyermekek mekkora erőt merítenek a delfinborjú példájából, amikor ellátogatnak az akváriumba.

A Delfines kalandot október 20-tól játsszák a magyar mozik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.