Orbán: Nem ülök fel az ön provokációjának + Képriport + Videó

A kormánynak az a dolga, hogy megvédje az embereket, döntéseket hozzon, hogy az ország elrugaszkodjon a válságzónától, „ezért sem most, sem a jövőben nem ülök fel az ön provokációinak” – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben az azonnali kérdések órájában. Az MSZP a nyugdíj- és az adórendszerről, a Jobbik az árverésekről interpellálta a kormányt.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812300" target="_blank"><strong>• Schmitt Pál aláírta, jöhet a végtörlesztés</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812292"><strong>• Módosul a végtörlesztés szabályozása</strong><strong></strong></a><a href="http://www.mno.hu/portal/812280" target="_blank"><strong><br />• 30 nap után lépnek hatályba az adótörvények </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812186" target="_blank"><strong>• Orbán: Ezt a kormány jó hírnek tekinti + Videó + Képriport</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812241" target="_blank"><strong>• Véget kell vetni az „állami stikliknek”</strong></a>

MNO
2011. 09. 26. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobbikos Novák Előd – a WikiLeaksről kiszivárgott állítólagos amerikai diplomáciai táviratokra hivatkozva – azt mondta Orbán Viktor kormányfőnek: bizonyítottá vált, hogy a Fidesz vezetői MSZP-s politikusokkal felváltva „raportra járnak különböző nagykövetségekre”. „Bizonyos nagyköveteket így nyugtatott Orbán Viktor: ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok” – fejtette ki Novák, hozzátéve, hogy „Románia feltétel nélküli uniós csatlakozását – nagyon helyesen – nem támogatta volna Orbán Viktor, legalábbis ezt ígérte 2004-ben”. A jobbikos politikus hozzáfűzte, egy évvel később egyetlen fideszes sem szavazott nemmel Románia feltétel nélküli EU-csatlakozására, ami véleménye szerint az erdélyi autonómia elárulása volt.

Válaszában Orbán Viktor azt mondta Nováknak: „Az ön mondandója az amerikai szórakoztatóipar legújabb produkciójához kapcsolódik, de ez itt a magyar Országgyűlés. Itt mi nem foglalkozunk – legalábbis komoly pártok és képviselők – nem foglalkoznak pletykafészek információkkal.” A kormánynak az a dolga, hogy megvédje az embereket, döntéseket hozzon, hogy az ország elrugaszkodjon a válságzónától, „ezért sem most, sem a jövőben nem ülök fel az ön provokációinak, és a kormányzópárt sem lesz partner az ön pletykapolitikájában”. Hozzáette, „a tett az első, a szó a második, (...) a szemednek higgy, tapasztalat alapján ítélj, tények alapján dönts”. A jobbikos képviselőnek azt is mondta, „ön lázít, mi békítünk, ön követel, mi cselekszünk”, és azt kívánja az országnak, ez a munkarend még sokáig meg is maradjon.

A kormány elkötelezett a segély, helyett munka juttatása mellett

Gúr Nándor (MSZP) azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy olvas-e leveleket, ugyanis a szocialista politikus Mesterházy Attilával közösen egy hónapja írt levelet a kormányfőnek a munka törvénykönyvével kapcsolatban és nem kaptak választ. Ebben azt kérdezték, hogy miért kell többet dolgozniuk kevesebb pénzért és kevesebb szabadsággal az embereknek és a kormány miért ad teret az indoklás nélküli kirúgásnak?

Orbán Viktor válaszában hangsúlyozta: a miniszterelnöki szóvivőn keresztül írásban kaptak az MSZP-s képviselők választ a levelükre. Ebben leszögezi: a kormány elkötelezett a segély, helyett munka juttatása mellett, vagyis hogy jobban lehessen élni START-munkából szerzett jövedelemből, mint jövedelempótló ellátásból. Gúr viszontválaszában elmondta: még nem látta a miniszterelnök válaszát.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy lesz-e következménye Balázs József fideszes országgyűlési képviselő korábbi szavainak. A kormánypárti politikus ugyanis egy hangfelvétel szerint egy telefonbeszélgetés során azt mondta Juhász Oszkárnak a Jobbik gyöngyöspatai polgármester-jelöltjének – aki azóta megnyerte az időközi választást –, hogy „forrás oda megy ebben a térségben, ahová én jóvá hagyom.” Orbán válaszában leszögezte: eddig és ezután is ragaszkodik ahhoz, hogy egy fejlesztés odaítélése előtt megismerje az ott megválasztott országgyűlési képviselő véleményét.

Nem lesz nyugdíjelvonás

Pál Béla (MSZP) azt mondta, csak sajtóhírek szólnak arról, hogyan alakítanák át a nyugdíjrendszert, s eszerint egységesen 20 százalékkal csökkentenék a jelenlegi ellátást. Mint mondta, a türelem fogytán van, néhány hónap múlva életbe lép az új alaptörvény és a sarkalatos törvények. Mikor tárják nyilvánosság elé a tervezett lépéseket, tényleg 20 százalékkal csökkennek-e a nyugdíjak, mikor mondják meg, mi lesz a korhatár alatti nyugdíjakkal? – sorolta kérdéseit.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt ígérte, az előterjesztés hamarosan a kabinet elé kerül. Hozzátette: nagyon komoly dologról van szó, évekre, évtizedekre meghatározó változásokról, s ez nem egy olyan döntés, amelynél a sürgetés az elsőszámú szempont. Tisztább, átláthatóbb, munkára ösztönző nyugdíjrendszer kialakítása a kormány célja – közölte, hangsúlyozva: a jövő évi költségvetésben nincs olyan szám, amely bármilyen nyugdíjelvonásra vonatkozna. A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 209 igen, 91 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Megfelelő lesz a kompenzációs rendszer

Gúr Nándor (MSZP) felidézte, korábban a kormány azt mondta az adórendszerről, hogy senki nem fog rosszabbul járni, ám most – mint megjegyezte – kiderült, megint a legalacsonyabb keresetűek járnak majd rosszul. Bírálta az adórendszert, amellyel kapcsolatban szerinte a kormány nem akarja beismerni hibáját, a minimálbér-emelési tervről pedig azt mondta, a kabinet kikerülte az érdekegyeztetés mechanizmusát. A kormányoldal csak a jómódúakat hozza még kedvezőbb helyzetbe – közölte.

Válaszában Cséfalvay azt mondta, koherens gazdaságpolitikát kellene képviselniük a szocialistáknak. Az adórendszerről szólva közölte: a kabinet megfelelő kompenzációs rendszert dolgoz ki, és ha ez sem elég, az állam is kész hozzájárulni a béremeléshez. Gúr a választ nem fogadta el, a Ház azonban 216 igen és 93 nem szavazattal jóváhagyta azt.

Jobbik: elérkezett a lakásmaffia reneszánsza

Bödecs Barna (Jobbik) felszólalásában azt mondta, elérkezett a lakásmaffia reneszánsza a kisemmizett devizahitelesek kárára. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a devizaválságból fakadóan rengeteg, jelzáloggal terhelt ingatlant árvereznek el, amivel újabb visszaélésekre nyílik lehetőség. Rámutatott: nincs törvényi szabályozás arra, hogy a jelzáloggal terhelt ingatlanokat végrehajtás esetén ne lehessen a piaci ár töredékéért eladni. A képviselő azt kérdezte, tervez-e ezen módosítani a kormány.

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár egyebek mellett kifejtette: a bírósági végrehajtás körében az ingatlant csak azután lehet elárverezni, ha annak forgalmi értékét megállapították. Ha az érintett adós nem ért egyet a becsült értékkel, bírósághoz fordulhat. Bödecs Barna a választ nem fogadta el, a Ház azonban – 222 igen és 86 nem mellett – igen.

Cél a 3 százalék alatti hiány

Az azonnali kérdések órájában Kovács Tibor (MSZP) arról beszélt, minden ok megvan arra, hogy az emberek megfogadják azt a tanácsot, amelyet néhány éve az akkori kormány jövedékiadó-emelési tervével kapcsolatban fideszes képviselők – akkor még ellenzékben – javasoltak. Ez így szólt – idézte –: „Drága a benzin? Szidjuk a kormányt!” A Fidesz akkor jövedékiadó-csökkentésre vonatkozó javaslatot ígért – mondta a politikus, majd azt kérdezte, mikor nyújtja be ezen indítványt a Fidesz.

Cséfalvay válaszában arra mutatott rá, hogy a benzin árát alapvetően a piaci folyamatok, a jegyzésárak, a forint/dollár árfolyam alakulása határozza meg. Hozzátette, az üzemanyagok árát természetesen a jövedéki adó és az áfa is befolyásolja. A gázolaj jövedéki adójának tervezett emeléséről közölte: ez része annak a százmilliárd forintos intézkedéssorozatnak, amelynek célja, hogy 3 százalék alatt maradjon az államháztartás idei hiánya.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.