Oroszország keddtől pumpál

Az orosz kormányfő hétfői bejelentése szerint Oroszország keddtől már gázt pumpál az Északi Áramlat gázvezetékbe. Az orosz gázt Viborgnál juttatják az Északi Áramlatba; a vezetéket először úgynevezett technikai gázzal töltik meg, hogy a nyomást fenntartsák.

MNO
2011. 09. 05. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai fogyasztók október végén, november elején kaphatnak először gázt a vezetéken – közölte Vlagyimir Putyin. Az Északi Áramlat első vezetéke Lubminnál augusztusban elérte szárazföldi csatlakozását, a szakaszt hivatalosan az idei negyedik negyedévben helyezik üzembe. A Balti-tenger alatt futó gázvezetéket összehegesztették az Opal szárazföldi vezetékkel, bekapcsolva ezzel az Északi Áramlatot a nyugat-európai földgázhálózatba.

Az 1224 kilométer hosszú, Oroszországot Németországgal összekötő, évi 27 milliárd köbméter kapacitású első gázvezetéket három szakaszban fektették le. A 7,4 milliárd euró tervezett összköltségű, 55 milliárd köbméter összkapacitású Északi Áramlatot építő konzorciumban 51 százalékos tulajdonhányaddal rendelkezik az orosz Gazprom.

A fennmaradó 49 százalék felett a német E.On Ruhrgas és a BASF-Wintershall (15,5-15,5 százalék), valamint a francia GDF-Suez és a holland Gasunie rendelkezik (9-9 százalék).

Az Északi Áramlat három gázvezetékből áll majd, a második vezeték lefektetését 2012. áprilisban fejezhetik be.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.